Vaksinen mot svineinfluensa

Ventet seks år på erstatning

Tobias Sigurdsen Odner (24) måtte vente seks år på å få utbetalt erstatning fra staten, for det han kaller et «ødelagt liv» etter vaksinen mot svineinfluensa i 2009.

ØDELAGT: - Jeg føler meg som en ødelagt leke, jeg er ødelagt, sier Tobias Odner (24). Han ble rammet av narkolepsi etter vaksinen mot svineinfluensa. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
ØDELAGT: - Jeg føler meg som en ødelagt leke, jeg er ødelagt, sier Tobias Odner (24). Han ble rammet av narkolepsi etter vaksinen mot svineinfluensa. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er så mye byråkrati, så mye som skal dokumenteres. Jeg er bitter over at det skulle ta så lang tid, sier Tobias Sigurdsen Odner (24).

Han er litt groggy når han åpner døra til et lite hus med utsikt ned mot Meierelva utenfor Skien. Ringeklokka vekket ham.

Tobias er en av 156 nordmenn som har fått utbetalt pasientskadeerstatning etter vaksinen mot svineinfluensa i 2009-2010. Men han er blant unntakene – 80 prosent av disse vaksine-sakene meldt til Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har fått avslag.

- Den norske stat oppfordret særlig barn og unge til å vaksineres. Da må de ta ansvar, sier mor Liv Odner.

Hun mener det har vært en kamp å nå fram med erstatningskravet i ettertid og det har vært en stor jobb å dokumentere skaden nøyaktig.

Både Sivilombudsmannen og Riksrevisjonen har gått hardt ut mot for lang saksbehandlingstid hos Norsk pasientskadeerstatning og Helseklage. Saksbehandlingen tar i gjennomsnitt 3,5 år for pasienter som klager over vedtaket i førsteinstansen. For Tobias tok det hele seks år.

Først i september i fjor ble Tobias` sak endelig avgjort i Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten (Helseklage) – seks år etter skaden først ble meldt og ti år etter skaden oppsto. Da fikk han medhold. Summen ble økt med 300 000, til 3,5 millioner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer