Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ventilene sto åpne

BRØNNØYSUND (Dagbladet): Politiet fant seint i går kveld årsaken til at Steinar Bastesens fiskeskute «Morild» sank ved kai i Brønnøysund: Alle de fire ventilene i båtens lense- og spylesystem sto åpne. Det kan ikke skje uten at noen har skrudd på dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Steinar Bastesens sønn, Stein-Eirik, måtte inn til nytt avhør ved Brønnøysund lensmannskontor etter at årsaken til havariet ble kjent.

Helt unormalt

- Det er helt unormalt at alle fire ventilene er åpne samtidig, sier stasjonssjef Stein Nordby i skipskontrollen.
Både ved lensing og spyling av båten er det vanlig at to av ventilene er avstengt. Nordby kan ikke tenke seg en situasjon der han ville ha åpnet alle fire ventilene.

- Går du fra båten med alle ventilene åpne, så går det galt. Gjør du det, kommer det sjøvann inn i skuta, og da synker den i løpet av relativt kort tid, sier Nordby.

Fri adgang

Styrhusdøra var ifølge politiet lukket, men ikke låst. Det var altså fri adgang inn til styrrommet og dermed også til maskinrommet.

- Vi mener nå at vi med stor sannsynlighet kan fastslå årsaken til at «Morild» sank, men vi vet ennå ikke hvem det er som har åpnet ventilene, sier lensmann Kurt Nilsen.

Etter at havariet ble kjent, har lensmannskontoret fått inn en rekke vitneobservasjoner.

Politiet fattet tidlig i går størst interesse for tre båter som virket mistenkelige, men alle disse ble sjekket ut av saken i løpet av dagen.

Få spor

To personer som ble observert løpende langs kaia og inn på Hurtigruta like før avgang, er også sjekket ut av saken.
- Per i dag sitter vi ikke med vitneobservasjoner som tyder på at det har vært uvedkommende på det havarerte fartøyet.
Den eneste som er observert om bord i «Morild», er Stein-Eirik Bastesen, sier lensmannen.

Vitner har observert det Steinar Bastesens sønn selv har forklart; at han var om bord for å lense båten tirsdag formiddag.

Forlot skuta

I sin forklaring har han sagt at han forlot skuta i 13-tida, men et vitne har observert at motoren gikk og at det kom vann ut av skutesida også i 15.00-15.30-tida.

Dette var av de ting politiet ville spørre Bastesen jr. om i det siste avhøret seint i går kveld.

Hevet: Steinar bastesens båt «Morild» ble hevet ved kaia i Brønnøysund i går.
Hele Norges coronakart