Vera herjer med Trøndelag

Ekstremværet skaper kaos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Send inn ekstremværbilder og -video på 2400@db.no.

• Sjekk 10-dagers varsel for Holmlia , Bjugn, Grimstad, Kalfaret, Singsaker, Tverrlandet, Brekkestø og Vinstra og alle andre steder i Norge.

(Dagbladet.no): Ekstremværet Vera har nå slått inn over Midt-Norge og setter sitt preg på landsdelen; svært kraftig vind og snøvær gjør sitt for å skape vanskelige kjøreforhold, med påfølgende kaos på veiene som resultat.

Fare for liv
Betegnelsen «ekstremvær» er ikke noe tabloidmediene har funnet på, men derimot et varsel Meteorologisk institutt sender ut når uværet er så kraftig at det kan forårsake «omfattende skade på materiell og true liv og sikkerhet for befolkningen i et stort geografisk område».

- Det er temmelig dårlig her nå. Snøen blåser, og på veien er det fem meters sikt. Det er farlig å kjøre bil, sier fotograf Thomas Rasmus Skaug i Trondheim til Dagbladet.no.

Flere trailere har kjørt av veien i Trøndelag, og E6 nordover ved Stjørdal var en stund stengt, skriver Adressa.no. Ved Harøy i Romsdal har en båt med 15 personer gått på grunn i uværet.

På kysten av Trøndelag har det i ettermiddag og kveld blåst full og sterk storm, med vindhastigheter over 60 knop (31 m/s), og folk har blitt frarådet å gå for nær havet for å se på bølgene, som er varslet til å kunne bli opptil 25 meter høye.

- Sjøen kan være uforutsigbar, det har hendt at folk er blitt tatt av bølgene, sier vakthavende meteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.no.

Forekommer ofte til havs
Statsmeteorologen forteller at ekstremvær ikke er fullt så sjeldent som man kan få inntrykk av. Det spesielle ved Vera er er at hun rammer hardt på land.

- Ute ved fyrene har det vært ekstremvær flere ganger bare i høst; det som er spesielt nå, er at Vera får såpass stor virkning fordi vinden blåser vestfra og ikke fra sørvest, som vanlig. Dermed blir småfjorder og viker hardere rammet, sier Smits.

Han opplyser at ekstremværet først slo inn over Sør-Helgeland.

- Vera vil sakte bevege seg sørøstover mot Midt-Sverige. Vinden vil etter hvert dabbe av nå som stormen er over land, men Trøndelag vil nok være preget av vind og snøbyger også i natt, sier Smits og legger til at kraftig nordvestlig vind vil prege kysten ned mot Stad (i nordlige Sogn og Fjordane).

Meteorologisk institutt begynte å gi ekstremvær navn - både manns- og kvinnenavn, i alfabetisk rekkefølge - i 2003; det første navngitte ekstremværet het Agda.

FRA OVEN: Vera fanget inn av et satellittfoto. - Dette er en flott form på en storm; ofte er den mer «krokete», forteller meteorolog John Smits. Foto: METEOROLOGISK INSTITUTT
FRA OVEN: Vera fanget inn av et satellittfoto. - Dette er en flott form på en storm; ofte er den mer «krokete», forteller meteorolog John Smits. Foto: METEOROLOGISK INSTITUTT Vis mer