Vera jakter på sine russiske røtter

TV-dokumentar om slektens skjebne Hun skal ha grått hver kveld inntil sin død - av fortvilelse over at hun aldri fikk se igjen sitt elskede moderland, Russland. Men nå drar barnebarnet, Vera Kvaal, tilbake med jord fra bestemor Jekatarina Varguninas grav. Hun tar også med et TV-team for å dokumentere sin og slektens skjebne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Veras oldefar var en velstående fabrikkeier i St. Petersburg før revolusjonen i 1917. Men kapitalistens familie måtte flykte da bolsjevikene stormet Vinterpalasset. Derfor havnet de i Norge, og Vera Kvaal er andre generasjon flyktning.

- Min interesse for Russland er blitt nesten manisk, sier Vera. - Særlig etter mine foreldres død. Jeg bare finne ut av hva som egentlig skjedde.

Hun skal dele det hun finner med oss i form av en TV-dokumentar som etter planen skal sendes til sommeren.

Etter ti år som frilanser i NRK, har Vera nå begynt hos juritzen tv produksjon - han som lager forbrukerprogram for TV 2. Og i april reiser hun i sine forfedres fotspor til St. Petersburg.

Fire spor

Hun har fire spor å gå etter:

· Maleriet «Den 10. bølgen» av Aivasovskij var i familiens eie.

Bildet henger i dag på prominent plass på nasjonalmuseet i St. Petersburg. - Jeg vil finne ut hvordan familien fikk fatt i det, sier Vera.

· En aksje pålydende 1000 rubler i Vargunin-fabrikken, utstedt i juni 1871 - overtatt av bestemor Jekatarina 21. mars 1902. Aksjen er trykket i meget god seddelkvalitet. Har ikke gulnet på 125 år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer