Dronning Elizabeth:

- Verden blir ikke den samme

Hele London sørger etter døden av en høyt elsket dronning. Både gamle og unge tok til tårene da de ble spurt om hva dronningen har betydd for dem gjennom livet.

HAR BETYDD MYE: For kameratene Alex og Robb har dronning Elizabeth vært et stort forbilde for dem helt siden de var små. De tror Storbritannia vil være preget av dødsfallet hennes i lang tid framover. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HAR BETYDD MYE: For kameratene Alex og Robb har dronning Elizabeth vært et stort forbilde for dem helt siden de var små. De tror Storbritannia vil være preget av dødsfallet hennes i lang tid framover. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LONDON (Dagbladet): - Hun var ikonisk. Jeg tror ikke verden blir den samme uten henne. Storbritannia blir ikke det samme.

Britiske Emma er en av flere tusen som har tatt turen til Buckingham Palace i London for å hedre sin avdøde dronning fredag morgen.

Bak henne snirkler det seg en kø man knapt kan skimte enden av. I tur venter de oppmøtte på å få komme helt fram til porten av slottet for å legge fra seg blomster til ære for dronning Elizabeth.

ET IKON: Britiske Emma føler seg takknemmelig for å ha levd under dronning Elizabeth. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ET IKON: Britiske Emma føler seg takknemmelig for å ha levd under dronning Elizabeth. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Emma sparer ikke på noe når hun blir bedt om å beskrive Storbritannias lengstsittende monark:

- Hun var en av de best kledde damene. Hun gjorde alt for landet sitt, alt for folket og ga aldri opp. Hun var en å se opp til, hun var respektfull, opptatt av familie og tradisjoner. Hun har ledet folket gjennom krigstider og fram til i dag.

ANKOMMER: Kong Charles er på plass i London, og ankommer Buckingham Palace. Video: Reuters Vis mer

- Store sko å fylle

Også det eldre ekteparet Martin og Jane har stilt seg opp i den lange blomsterkøen. De var ikke i tvil om hva de skulle gjøre da de sto opp fredag morgen.

- Vi har kjent dronningen hele livet. Nå har vi kommet for å si farvel, sier en gråtkvalt Martin.

- Hun har betydd stabilitet for landet vårt. Hun har vært som et stødig fjell, fortsetter han.

På spørsmål om hva han vil huske best fra dronningen, kommer svaret raskt:

- Smilet hennes.

NYE TIDER: Pensjonistene Martin og Jane, opprinnelig fra London, har ikke kjent til et liv uten dronningen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
NYE TIDER: Pensjonistene Martin og Jane, opprinnelig fra London, har ikke kjent til et liv uten dronningen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Både han og kona medgir at det blir spesielt å få en konge som monark, etter flere tiår med en dronning på tronen:

- I går skålte vi for dronningen, og hadde ingen anelse at det var like før hun gikk bort. Det kommer til å bli rart, veldig rart. Charles har store sko å fylle, sier Martin.

- Forventet det ikke nå

Men dronningen har ikke bare betydd mye for den eldre generasjonen. De unge kameratene Alex og Rob forteller til Dagbladet at hun har vært en de har sett opp til siden de var små.

- Vi vil alltid huske henne som omsorgsfull. Hun respekterte folket sitt og prøvde alltid å hjelpe når hun kunne. Hun var der når vi trengte henne, og i kriser har hun vært en god leder, forteller Alex.

Selv tror Rob at det kommer til å ta tid å venne seg til å få en konge.

- Det er en endring vi visste kom til å skje før eller siden. Vi bare forventet ikke at det skulle skje allerede nå.

De får støtte av Laura i 40-åra, som har tatt turen til dronningens residens sammen med hunden sin. Hun forteller at nyheten om dronningens bortgang rørte henne dypt.

HYLLER DRONNINGEN: Laura sammen med den adopterte gatehunden Bug. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HYLLER DRONNINGEN: Laura sammen med den adopterte gatehunden Bug. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Hun har vært dronning hele mitt liv. Hun var på tronen da jeg ble født og jeg har fulgt henne gjennom hele livet. Hun er et utrolig ikon for unge kvinner i dag, sier hun til Dagbladet.

- Hva vil du huske dronningen best for?

- Hun var der for folket sitt gjennom tykt og tynt. Og jeg kan ikke engang forestille meg hvor mye endring hun må ha sett gjennom sine 96 år, alt fra politikk til teknologi til kultur og medisin.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer