Klima

- Verden blir ugjenkjennelig

Det vil ikke være mulig å reversere klimaendringene, ifølge eksperter. - Nå kan vi si at det faktisk skjer, og ikke bare advare, sier klimaforsker.

VIL BLI VERRE: Vi må allerede leve med et våtere, varmere og villere klima, og det vil bare bli verre, ifølge forsker. Illustrasjonsoto: NASA / Romolo Tavani / Shutterstock / NTB
VIL BLI VERRE: Vi må allerede leve med et våtere, varmere og villere klima, og det vil bare bli verre, ifølge forsker. Illustrasjonsoto: NASA / Romolo Tavani / Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Konsekvensene av oppvarmingen har kommet tidligere enn vi trodde, og de er sterkere. Dette blir, og er, vanskelig. Det har vi sagt i 30 år. Nå kan vi si at det faktisk skjer - og ikke bare advare, sier Bjørn Hallvard Samset, seniorforsker i Cicero.

Professor Bill McGuire har nylig lansert ei bok om klimaendringene, hvor han blant annet advarer om at verden vil bli ugjenkjennelig.

Det skriver den britiske avisa The Guardian.

- Det er helt sant at klimaendringene vi har fått nå, er irreversible i enhver overskuelig framtid. Vi må leve med et varmere, våtere og villere klima - og det vil bli verre, sier Samset.

- Sommeren i år er et eksempel, legger klimaforskeren til.

- Umulig å reversere

Gjennom Parisavtalen er målet satt til å begrense oppvarmingen med «godt under to grader», sammenliknet med førindustriell tid. Samset påpeker at to og en halv grad vil være et absolutt maks av hva vi kan tåle.

- Vi kan begrense til halvannen også. Det skal fryktelig mye til, men det går an, sier Samset.

75 prosent av dagens energiproduksjon kommer fra fossile brensler, som er årsaken til den globale oppvarmingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer