- Verden bryr seg bare om piratene

Mens Somalias lokalbefolkning dør i borgerkrig. Minst er 15 drept i landets hovedstad i dag.

PIRATENE FRA EYL: Et bilde fra en video tatt av pirater som gjør seg klare til raid på stranda like utenfor byen Eyl, nord i Somalia. Piratene i denne byen gjør seg rike på sjørøveri og har blitt profesjonalisert det siste halvåret. Mens verdens øyne nå er satt på piratvirksomheten, er Somalias lokalbefolkning mer opptatt av å holde seg i live i det borgerkrigsherjede landet. Foto: Reuters/Scanpix
PIRATENE FRA EYL: Et bilde fra en video tatt av pirater som gjør seg klare til raid på stranda like utenfor byen Eyl, nord i Somalia. Piratene i denne byen gjør seg rike på sjørøveri og har blitt profesjonalisert det siste halvåret. Mens verdens øyne nå er satt på piratvirksomheten, er Somalias lokalbefolkning mer opptatt av å holde seg i live i det borgerkrigsherjede landet. Foto: Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Verdens øyne er nå rettet mot den moderne sjørøverherjingen utenfor Somalias kyst. Mye av årsaken er redsel for at egne skip og mannskap skal bli bordret av lynraske pirater, som er massivt bevæpnet med det aller siste av navigasjons- og våpenutstyr.

Norsk rederiforbund og konsernsjef Terje Storeng i Odfjell SE er frustrert over at regjeringen og myndighetene ikke har gjort nok i forhold til piratvirksomheten i Adenbukta. Redernæringen ønsker at den norske staten sender ned militære for å stoppe sjørøverne.

Men - piratvirksomheten utenfor Afrikas Horn lar seg ikke stanse uten en politisk løsning i det krigsherjede Somalia, som Dagbladets Jan-Erik Smilden kommenterte i gårsdagens Dagbladet.

Borgerkrig og død
Hovedproblemet er at Somalia har vært rammet av borgerkrig i 17 år. Kyniske krigsherrer har ofte delt landet mellom seg. I de siste to-tre åra har også radikale islamistgrupper blandet seg inn.

I dag har minst 15 mennesker blitt drept etter at opprørere angrep den somaliske hovedstaden Mogadishu, melder vitner til BBC.

Massivt bevæpnede menn ble tvunget tilbake da de angrep huset til embetsmannen Ahmed Da'i like etter morgenbønnen i morges. Angriperne ligger nå «strødd rundt i gatene», ifølge BBCs kilder. Dagens raid kommer dagen etter at etiopiske styrker har gjort seg klare til å forlate Somalia, etter en nylig framforhandlet fredsavtale.

- Jeg har sett minst 15 døde unge menn. De er ikke kjente fjes herfra, så jeg tror de må være opprørere, sier Dahir Mohamed til BBC.

VIL HA TILBAKE MAKTA: Islamistene i Somalia ble kastet fra makten i 2007. Nå har de startet geriljavirksomhet og er her avbildet i utkanten av Mogadishu tidligere denne måneden. Foto: AFP
VIL HA TILBAKE MAKTA: Islamistene i Somalia ble kastet fra makten i 2007. Nå har de startet geriljavirksomhet og er her avbildet i utkanten av Mogadishu tidligere denne måneden. Foto: AFP Vis mer

Islamistene har foreløpig ikke kommentert dagens hendelse.

Forurensing dreper
Men kampen om piratene er ikke hva som engasjerer somaliere flest. Den tidligere somalske obersten Mohamed Nureh Abdulle bor i Harardhere, byen som ligger nærmest til stedet hvor den saudi-arabiske oljetankeren «Sirius Star» ble bordret.

Til BBC forteller han at byens befolkning er mer opptatt av den massive dumpingen av giftig avfall enn sjørøveri.

annonse


- Supertankeren er nær kysten vår. Det er et veldig, veldig langt skip. Men problemet vårt er ikke piratvirksomheten, men illegal dumping. Forurensingen her nede er enorm, sier Abdulle. Fortsetter:

- Nå snakker verden bare om piratene og pengene som er involvert. Men i løpet av de siste årene har det vært dumpet enorme mengder avfall her. Folk blir syke, huden deres er dårlig. De nyser, hoster og spyr. Det er første gang fok har det sånn; at folk får veldig, veldig alvorlige sykdommer. Dyrene er også syke på grunn av forurenset vann, sier obersten.


- Piratene må utryddes

Saudi Arabias utenriksminister, prins Saud Al-Faisal, er i dag i Oslo og møter Norges utenriksminister, Jonas Gahr Støre. Der kommenterte han kapringen av det saudi-arabisk-eide skipet «Sirius Star».

- Sjørøveri er ikke noe du kan legitimere på noen som helst måte. Som terrorisme, er det noe ondt som må bli utryddet. Det er en internasjonal konsensus om at vi må få bukt med dette nå, sier prins Al-Faisal etter sitt Gahr-Støre-møte.

Prinsen sa videre at den saudi-arabiske regjeringen ikke kommer til å forhandle med piratene, men at skipets eier må bestemme om han vil gjøre dette eller ei. I går kom det fram at piratene har bedt om 25 millioner dollar for båten og mannskapet på 25.

Norske soldater trent på sjørøveri
Men forurensing og borgerkrig er ikke på hovedagendaen for verdens rederinæring, som nå roper etter flere soldater og krigsskip i Adenbukta. Men området det dreier seg om, er på enorme 6,6 milloner kvadratkilometer. Selv ikke en stor internasjonal marinestyrke kan få slutt på piratvirksomheten. Norske soldater har imidlertid blitt trenet til oppgaven.
if (EAS_found_camp_636) { document.write('

annonse

'); }
MANGE DØDE I MORGES: En rekke opprørere ble skutt i Somalias hovedstad Mogadishu i morgentimene i dag. Piratvirksomheten utenfor Afrikas Horn vil ikke la seg løse før det blir en politisk løsning i borgerkrigsherjede Somalia. Foto: Ap/Scanpix
MANGE DØDE I MORGES: En rekke opprørere ble skutt i Somalias hovedstad Mogadishu i morgentimene i dag. Piratvirksomheten utenfor Afrikas Horn vil ikke la seg løse før det blir en politisk løsning i borgerkrigsherjede Somalia. Foto: Ap/Scanpix Vis mer

annonse


For en måneds tid siden var tolv norske reserveoffiserer samlet på Haakonsvern i Bergen for oppøving til internasjonale operasjoner, som å hindre sjørøveri i Adenbukta.

- Forberedelsene våre har vært veldig realistiske i forhold til det som har foregått i Adenbukta. Nå er vi godt øvet, forberedt, og klare for en eventuell deployering, forteller reserveoffiser og orlogskaptein Ole Fredrik Lynum til Forsvarsnett.

Hans kollega, kommandørkaptein Jørund Kyrkjeeide, fortsetter:
 
- Fokus har vært klargjøring av personell fra de blir innkalt fram til deployering. Det har vært interessant å se nærheten av det vi har gjort under øvelsen og det som har skjedd i området og i nyhetsbildet den siste tiden, sier Kyrkjeeide.

KREVER 25 MILLIONER DOLLAR: Kaprerne av det enorme saudi-arabiske oljeskipet Sirius Star. Skipet ble overraskende kapret mandag. Foto: EPA/Scanpix
KREVER 25 MILLIONER DOLLAR: Kaprerne av det enorme saudi-arabiske oljeskipet Sirius Star. Skipet ble overraskende kapret mandag. Foto: EPA/Scanpix Vis mer
HER ER ALLE PIRATANGREPENE I ÅR: På ICCs hjemmesider kan du se alle piratangrepene i år.
HER ER ALLE PIRATANGREPENE I ÅR: På ICCs hjemmesider kan du se alle piratangrepene i år. Vis mer