<strong>KRISEMØTER:</strong> President Barack Obama og senatets majoritetsleder, demokratenes Harry Reid hadde fredag møter sammen med resten av partiledelsen i Det ovale kontor i Det hvite hus. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB SCANPIX
KRISEMØTER: President Barack Obama og senatets majoritetsleder, demokratenes Harry Reid hadde fredag møter sammen med resten av partiledelsen i Det ovale kontor i Det hvite hus. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

- Verden er bare dager fra et svært farlig øyeblikk

Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) trygler USA om å rydde opp i budsjettkaoset umiddelbart. Nytt krisemøte i Det hvite hus i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mens tida for alvor er i ferd med å renne ut, er den republikanske minoritetslederen i senatet, Mitch McConnell, og hans motpart, majoritetsleder Harry Reid, i kveld på nytt i dialog for å forhindre at USA misligholder den 16,7 billioner dollar store statsgjelda.

Samtidig pågår det offisielle og uoffisielle sonderinger og korridormøter på tvers av de to partiene i en stadig mer desperat kamp for å stoppe svarteper-spillet.

I kveld skal president Barack Obama og visepresident Joe Biden etter planen ha et møte med representanter fra begge kamre og partier i Kongressen, etter at det ble kjent at Reid har lagt fram et tilbud til republikanerne. Hvor mye alburom presidenten nå har å «megle» i, er høyst uklart. Møtet skulle ha startet klokka 21 norsk tid, men ble utsatt av ukjente årsaker.

- Det har vært noe framgang i Senatet, der republikanerne anerkjenner at det ikke er holdbart, smart eller bra for det amerikanske folk å la USA misligholde forpliktelsene, sa Obama da han uttalte seg til pressen under et «spontant» kafébesøk i Washington D.C. i kveld, ifølge Politico.

- Bare dager unna Alles øyne er nå rettet mot lederne i Kongressen, som kan sies å gamble med verdensøkonomien for hver time som går.

- Verden er bare dager fra et svært farlig øyeblikk. Desto nærmere vi kommer fristen, desto større vil konsekvensene bli for utviklingslandene, sier Verdensbankens leder Jim Yong Kim, ifølge New York Times.

I går framsto situasjonen ennå som fastlåst, og seinest imorra må i praksis partiene komme til en avtale om ikke landet skal havne i en situasjon der det er ute av stand til å låne mer penger for å fylle forpliktelsene. Uten en løsning vil det skje på torsdag,  mens det amerikanske finansdepartementet i praksis kan betale regningene sine i noen dager til.

Hundretusenvis av statsansatte i USA er for 14. dag på rad enten hjemme fra jobb eller arbeider uten lønn, en «shutdown» av føderale myndigheter som vedvarer så lenge Kongressen og Det hvite hus ikke blir enige om et nytt budsjett.

- Kan bli ny resesjon I dag har både Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) kommet med kraftige advarsler om hva som kan bli resultatet om amerikanerne ikke raskt rydder opp i kaoset.

IMF-direktør Christine Lagarde gjør det klart at det kan bli økonomiske nedgangstider globalt hvis USA ikke lenger kan betjene gjelda.

- Om det kommer en så stor forstyrrelse i økonomien, en så stor usikkerhet og manglende tillit til USAs signatur, vil det bety massive forstyrrelser verden over og vi vil risikere å igjen bikke over i en resesjon, sa hun til den amerikanske tv-kanalen NBC søndag kveld.

Mens toppmøtet i Verdensbanken og IMF i den amerikanske hovedstaden utviklet seg til et rent krisemøte om USAs situasjon, pågikk også et møte IIF - en sammenslutning av finansinstitusjonene - i Washington D.C.

Den amerikanske bankkjempen JPMorgan Chase opplyste at den har brukt enorme mengder tid og penger på å være forberedt på en eskalering av budsjettkonflikten.

- Etterhvert som den nærmer seg, vil panikken slå inn og noe vil skje. Personlig vet jeg ikke når det problemet inntreffer, sier toppsjef Jamie Dimon.

- Dette kan ikke skje, og det skal ikke skje. Konsekvensene ville vært fullstendig katastrofale, sa styreleder Baudouin Prot i den franske gigantbanken BNP Paribas på IIF-møtet, ifølge New York Times.

Vurderer tilbud i kveld
Krisen startet da de mest krigerske republikanerne i høst fikk med seg et flertall i Representantes hus på å blokkere kritiske budsjettvedtak i nok en protest mot å finansiere Obamas helsereform, selv om den ble lovfestet for tre år siden. «Shutdown» - en situasjon der alle ikke-essensielle statlige kontorer på føderalt nivå blir stengt i påvente av gyldige budsjetter - var et faktum 1. oktober.

Nå omfatter imidlertid uenighetene også breiere kostnadskutt - og ikke minst om de folkevalgte kan unngå å bare forskyve problemet med noen måneder.

Ifølge Politico har Harry Reid i dag kommet med et tilbud til republikanerne som kan oppheve den pågående nedstengingen av de føderale myndighetene fram til midten av desember og heve det såkalte gjeldstaket fram til midten av 2014.

Forslaget fra senatoren er en skisse for en større budsjettforhandling med Representantenes hus.

Demokratene skal være villige til å utsette iverksettelse av to omstridte elementer i Obamas store helsereform - at subsidiemottakere må dokumentere inntektsnivå og en skatteøkning for produsenter av medisinsk utstyr (som det er ventet vil tjene på flere forsikrede pasienter). Det er ikke kjent nøyaktig hvilke innrømmelser Reid krever av republikanerne i gjengjeld.

Så seint som i går avviste demokratene et utspill fra republikansk hold, og mye tyder på at partene fortsatt står langt fra hverande i diskusjoner om utgiftspostene. Obama har gjort det klart at demokratene ikke vil finne seg i «utpressing», og partiets senatorer jobber med meningsmålinger i ryggen som viser at republikanerne har opinionen mot seg.

<strong>ADVARER:</strong> IMF-direktør Christine Lagarde frykter enorme konsekvensr om amerikankerne ikke straks rydder opp i Kongressens fastlåste budsjettkrangel. Foto: CHRIS KLEPONIS / EPA / NTB SCANPIX
ADVARER: IMF-direktør Christine Lagarde frykter enorme konsekvensr om amerikankerne ikke straks rydder opp i Kongressens fastlåste budsjettkrangel. Foto: CHRIS KLEPONIS / EPA / NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer