FARLIGERE: -Verden er blitt farligere på få år, sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse med Polens president  Andrzej Duda i ettermiddag. Stoltenberg forsikret at NATO har rustet opp og er rede til å møte enhver trussel. Polens president understreket at Russland må vise at landet respekterer internasjonal rett før det kan være aktuelt å normalisere forholdet til landet. På toppmøtet som formelt starter i morgen, deltar 18 statsoverhoder, 21 statsministre, 41 utenriksministre og 29 forsvarsministre. Foto: EPA/JACEK TURCZYK POLAND OUT
FARLIGERE: -Verden er blitt farligere på få år, sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse med Polens president  Andrzej Duda i ettermiddag. Stoltenberg forsikret at NATO har rustet opp og er rede til å møte enhver trussel. Polens president understreket at Russland må vise at landet respekterer internasjonal rett før det kan være aktuelt å normalisere forholdet til landet. På toppmøtet som formelt starter i morgen, deltar 18 statsoverhoder, 21 statsministre, 41 utenriksministre og 29 forsvarsministre. Foto: EPA/JACEK TURCZYK POLAND OUTVis mer

- Verden er blitt et farligere sted

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg før toppmøtet åpner i Warszawa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WARSZAWA (Dagbladet): - Dette er et viktig og avgjørende toppmøte i NATOs historie. Verden er blitt et farligere sted bare på få år. NATO svarer med opprustning av våre styrker, sa Stoltenberg på pressekonferansen sammen med Polens president, Andrzej Duda.

Stoltenberg gikk gjennom hovedpunktene i opprustningen i øst som er iverksatt etter forrrige toppmøte i Wales i 2014. Det siste er beslutningen om å opprette fire, flernasjonale bataljoner i Polen, Estland, Latvia og Lithauen.

Forberedt på trusler

- Vårt nærvær vil bli flernasjonalt. Det er et budskap om at et angrep på ett land i NATO er et angrep på oss alle, De neste dagene vi vise alliansens enhet og styrke, den styrken som har karakterisert alliansen i 70 år. De beslutningene vi tar her, vil gjøre oss sterkere og mer forberedt enn noen gang til å møte trusler, sa Stoltenberg.

Hans første reise som NATO-sjef gikk til Polen.

Polen leder an

- Dette besøket er det viktigste så langt fordi vi skal ha et avgjørende toppmøte. Det passer godt å ha møtet i Polen. Landet kjenner smerten ved krig og verdien av sikkerhet. Det er et stolt og framtidsretttet land. Siden Polen ble medlem av NATO, har landet blitt en ledende kraft i NATO, sa Stoltenberg. Han viste ikke minst itl at Polen er blant landene som gjør det best når det gjelder økning av forsvarsutgifter.

- Dere leder an ved å være eksempel, sa Stoltenberg.

I går ble det kjent at det etter toppmøtet blir et nytt møte i NATO-Russland-rådet, på ambassadørnivå.

Polens president Andrzej Duda håper toppmøtet vil markere et «gjennombrudd» for sikkerheten i Øst-Europa.

– Tidligere var Polen i NATO, nå kommer NATO til Polen, sier Duda til det polske nyhetsbyrået PAP.

- Russland må respektere internasjonal lov

På pressekonfernansen ble Duda og Stoltenberg spurt om hva som skal til for at et slikt møte kan skje på høyere politisk nivå.

Den polske presidenten sa at Russland for det første må respektere internasjonal lov.

- Det er en stor nabo. Når de respekterer internasjonal lov, kan vi snakke med dem som partnere og ha en seriøs dialog, sa Duda. Men han understreket at NATO må ha en tilstrekkelig styrke før en slik dialog kan komme i stand.

- Russland vet hva vi forventer av dem, sa Duda.

Stoltenberg sa at NATO suspenderte det praktiske samarbeidet etter Russlands annektering av Krim.

Avskrekking og dialog

- Men vi stoppet ikke politisk dialog med Russland. Og vi har beholdt NATO-Russland-rådet som redskap for politisk dialog. Det er ingen motsetning mellom dialog, sterkt forsvar og avskrekking, Så lenge vi har et sterkt forsvar, har vi en plattform for dialog med Russland.

Vi har hatt dialog på ambassadørnivå, og det skal vi ha neste uke. Det har også vært møter på ministernivå, og også på statssjefniå for noen år siden. Men nå må vi gjøre dette skrittvis, og fokusere på møtet på ambassadørnivåneste uke, sa Stoltenberg.

Toppmøtet vil også beslutte opptrapping av kampen mot terror gjennom samarbeid med partnerland i sør og styrke samarbeidet med EU.

Svekket tillit

Forholdet til Russland og konflikten i Ukraina blir et hovedtema på toppmøtet.

Forbundskansler Angela Merkel mener konflikten undergraver Vestens tillit til Russland.

– Når lov og grensers ukrenkelighet utfordres gjennom ord og handling, svekker det selvfølgelig tilliten, sa hun i Forbundsdagen, ifølge NTB.

Merkel forsvarte samtidig Tysklands beslutning om å bidra til de nye styrkene som NATO nå skal utplassere i Polen og Baltikum for å bidra til å tegne en rød linje mot russerne. Tyskland skal etter planen delta med flere hundre soldater i Litauen.

Ifølge Merkel er NATOS svar helt og holdent defensive. Merkel brukte nøyaktig samme argumentasjon som Stoltenberg har gjort siden han ble NATO-sjef: At det ikke er noen motsetning mellom å bygge opp et sterkt forsvar og samtidig søke dialog.

Russland advarer

Russlands NATO-ambassadør Aleksander Grusjko hevder NATOs styrkeoppbygging virker mot sin hensikt.

– Det NATO byr på, er en konfrontatorisk agenda som vi ikke er interessert i, sier Grusjko til avisa Kommersant.

– NATO må forstå at alle disse tiltakene bare vil ha en kontraproduktiv effekt, sett fra et militært ståsted. Det burde være åpenbart for enhver oppegående person at vi vil svare militært på dette, sier han.

«Imperialistisk»

Ifølge Duda vitner annekteringen av Krim-halvøya og konflikten i Øst-Ukraina om en «imperialistisk politikk» fra russisk side.

Han betoner samtidig vekten mellom dialog og avskrekking noe annerledes enn Merkel.

– Før vi starter en dialog med Russland, mener jeg det er nødvendig å styrke NATOs nærvær i vår del av Europa, sier Duda, som også mener NATO bør holde døra åpen for Ukraina, Georgia og Moldova.