Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Verden er i ferd med å gå tom for sjokolade

Verdens største sjokoladeprodusent er bekymret.

FARETRUET FIRKLØVER: Akkurat som bladet firkløver, kan sjokoladen firkløver bli sjeldnere med tida. I hvert fall om vi skal tro de siste års utvikling og bekymringene fra produsentene.
Ilustrasjonsfoto: NINA HANSEN/Dagbladet
FARETRUET FIRKLØVER: Akkurat som bladet firkløver, kan sjokoladen firkløver bli sjeldnere med tida. I hvert fall om vi skal tro de siste års utvikling og bekymringene fra produsentene. Ilustrasjonsfoto: NINA HANSEN/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dette er kanskje dagens aller dårligste nyhet - på alle mulige måter.

Vi spiser alle for mye sjokolade, og hvis det ikke tar slutt kan det ende katastrofalt. Det er nemlig slik to av verdens største sjokoladeprosdusenter, Mars, Inc. og Barry Callebaut ser dagens situasjon, skriver Washington Post.

To millioner tonn Dette er ikke bare bekymringer sjokolade-produsentene har dratt opp av hatten. Økonominettstedet Bloomberg kunne nemlig melde i fjor at verden er på vei mot tidenes produksjonsunderskudd av kakao, ettersom etterspørselen etter sjokolade bare har økt de siste åra. Vi er nå på vei mot det største kontinuerlige kakaounderskuddet på over 50 år!

Bare i fjor spiste vi til sammen mer enn 70 000 tonn mer sjokolade enn det som ble produsert. Prognosene for åra som kommer ser heller ikke så lyse ut. I 2020 er det regnet at vi spiser én million tonn enn det som blir produsert. I 2030 skal dette igjen øke til to millioner tonn.

Begge nettstedene peker på tørrere vær og flere sykdommer i Elfenbenskysten og i Ghana, hvor det dyrkes flest kakaobønner i verden. Produksjonen vil falle i Vest-Afrika samtidig som det er ventet at etterspørselen bare vil fortsette å øke i land som Kina.

Mindre smak Og hvis du er bekymret for hvordan din framtid som sjokoladespiser blir, har du all grunn til det. Én konsekvens av dagens marked kan være skyhøye priser som kanskje ikke gjør kvikk-lunsjen så ettertraktet i tursekken.

Bloomberg velger imidlertid å se mer optimistisk på det hele. For er det én ting som kan sikre smaken av «et lite stykke Norge» i framtida, er det vitenskapen.

Trær som kan produsere opp til sju ganger flere kakaobønner skal nemlig være i forsøksstadiet, men det advares om at slike trær kan ødelegge den naturlige kakaosmaken.

Det er ikke første gang verden advares om en nært forestående sjokoladekrise. Leter vi tilbake i Dagbladets arkiver til 1998, finner vi nemlig allerede da bekymringer om at planten var truet av farlige sykdommer og kunne dø ut innen fem år. Slik gikk det heldigvis ikke den gangen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling