- Verden er min arena

I dag er det ett år siden Gro Harlem Brundtland tok over som generaldirektør i Verdens helseorganisasjon, WHO. Verdensdoktoren har mistet lille Norge og norsk politikk litt av syne. - Det er verden som er min arena nå, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Du setter deg på flyet til Tokyo, New Delhi eller Harare. Europa er en flekk på kartet, sier Gro Harlem Brundtland for å forklare sin nåværende arbeidssituasjon. Hun er «tillitsvalgt for hele verden», og har ikke tid til å holde seg like oppdatert om norsk politik lenger.

- Har det norske demokratiet hatt godt av å ha en pause fra både deg og Arbeiderpartiet nå?

- Det vet jeg ikke riktig. Men når noen får ansvar, lærer de også å ta ansvar. Det kan være positivt. I Norge har det ofte vært veldig lett å være i opposisjon. Ett parti kan rett og slett få for stor belastning. Det følte jeg på slutten av min tid som statsminster, særlig etter EU-saken. Etter den var det bare ett parti som tok ansvar, sier Gro.

- Det er jo mange saker som har kommet i et litt annet lys etter at de som alltid sa hvor lett ting var, ikke får det til i regjeringskontorene.

Savner familien

Det har blitt mer reising for henne, og flere helger går med til møter enn før. Likevel var det kanskje hakket mer slitsomt å være statsminister.

- Det blir ikke det samme som i en partipolitisk tautrekking, der neste valg hele tida avgjør, sier Gro.

- Jeg savner først og fremst familien, men også norsk natur. Genhve ligger ved et stort vann, og det er lett å komme seg opp i fjellet. Men familien er jo ikke der.

Mye skryt

I WHO er en viktig del av jobben å samle inn penger til kampen mot malaria, tuberkulose, aids, røyking og andre samfunnsonder. Og ingen kan nekte for at Gro har hatt suksess med å samle støtte.

Siden Gro tok over, har både enkeltland og andre støttespillere gravd dypt i pungen for å finne midler i kampen mot sykdom. Nå venter hun spent på den endelige godkjenningen av en ekstrabevilgning fra Storbritannia. Landet ønsker å gi en øremerket sum på over en halv milliard kroner.

- Jeg har tro på FN-systemet. Vi trenger det, og vil trenge det enda mer i neste århundre. Verden blir mer global, og vi må samarbeide, sier Gro med bestemte håndbevegelser.

Doktor Gro får mye skryt for reformene hun har gjennomført. Under organisasjonens generalforsamling i mai ble det siste året omtalt som et «usedvanlig framskritt». Gro har innført nyordninger som allerede er kopiert i andre FN-organisasjoner.

Motorsag

- Vil du ta imot andre utfordringer etter jobben i WHO?

- Nå tenker jeg bare på WHO! Om det er fire eller ni år til jeg slutter, er for tidlig å si, sier Gro. Hun kan maksimalt sitte to femårsperioder i jobben. Sitter hun i to perioder, blir hun i Genhve til hun blir 69.

- Jeg liker å være bestemor og å være på hytta også. Jeg brenner ikke etter å ta på meg enda flere oppgaver, innrømmer hun.

Men noen opprydninger brenner hun fortsatt for.

- Nå skal jeg på hytta for å felle trær. Det er 25 år siden vi rensket opp sist. Vi må jo gjøre noe når vi er hjemme. Vi har en liten og en stor motorsag. Den minste kan jeg bruke, sier Gro.

RYDDER OPP: Gro klarer ikke å holde seg helt i ro selv om hun har ferie. Hun har byttet opprydding i WHO med skogrydding på hytta.