Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verden etter bin Laden

Når Osama bin Laden er borte, hva får vi? Et svekket terrornettverk eller en større trussel?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva skjer når man kapper hodet av en terrororganisasjon? Hvis Osama bin Laden, grunnlegger, talsmann og pengebinge for al-Qaida blir drept eller tatt til fange - vil det gro fram et nytt hode på terrorkroppen, eller vil den forblø? Spørsmålet diskuteres intenst i etterretningsorganisasjonene og blant eksperter på terrorisme.

New York Times har spurt flere av siste kategori og fått ulike svar. Ingen våger påstå at de vet.

Verden har sett mange eksempler på voldelige organisasjoner som har mistet ledere, uten at det gir klare konklusjoner:

Personlighet

Vanskeligheten er å finne eksempelet som passer på bin Laden. Terrorister har ulik personlighet. Det samme har organisasjonene, skriver avisa.Da Andrea Bader og Ulrike Meinhof ble tatt i 1972, trappet tilhengerne deres opp terroren. Men da lederne døde i fengselet fem år senere, ble det mindre farlig å være tysk industrileder.Vcalan ble anholdt i Kenya og utlevert til Tyrkia. Det førte i første omgang til mer vold mot tyrkiske og israelske ambassader i mange land. Men et år senere tilbød PKK våpenhvile. Merk: her gjaldt det et politisk parti med klare mål og tilsvarende manøvreringsrom.Intensiteten i al-Qaidas voldsbruk minner kanskje mer om Lysende sti, selv om den maoistiske bevegelsen ikke rommet selvmords-ideologi.5.500 medlemmer tok imot myndighetenes amnesti da Guzman fordømte voldsbruk et år etter at han ble arrestert i 92.

Spor skremmer

Carlos var 80-årenes mest beryktede terrorist etter anslaget mot Opecs toppmøte i Wien og en rekke andre mål. Da han ble anholdt av fransk politi i 94, fikk det ingen negative virkninger. Sjakalen var einstøing og enmannsforetak, mer enn leder.Den mest bekymringsfulle sammenlikningen er kanskje Israels likvidering av de palestinske terrorlederne sjeik Abbas Musawi med raketter i 92 og Yahya Ayyash med en mobilbombe fire år senere. Drapene stanset verken Hizbollah eller Hamas, som i likhet med al-Qaida preker martyrstatus for selvmordsaksjonister. Terroren ble tvert imot forsterket, uten at det heller beviser noe. Israel vil anføre at det kunne vært enda verre.Angrepene mot USA 11. september beviste at al-Qaida farligste medlemmer kan operere alene og selvstendig. Og dette dreide seg ikke om toppledere, men om overbeviste islamister som tilhørte en såkalt sovende celle i årevis før de slo til.al-Qaida er veldig annerledes, veldig autonom, en stor trussel i framtida, mener den franske statsadvokaten Jean-Louis Bruguihre, som har spesialansvar for terrorisme.Han sammenlikner nettverket med aids og viser til at det kan endre seg med utfordringene.

Ukjent størrelse

- Vi vet at mange celler er uoopdaget, sier han. Ikke bare i USA og Europa, men også i land som Australia og Sør-Korea.Cellene lever billig. Medlemmene livbærer seg på strøjobber og kredittkortsvindel. Selv terorismen kan være sparsommelig. Bombekampanjen i Paris i 1995 kostet under 200.000 kroner, mener Bruguihre. Terrorbombingen av to amerikanske ambassader i Afrika knapt en million kroner til sammen.Dermed er faren for hevnaksjoner stor. Flere terroreksperter mener det tryggeste vil være om bin Laden blir drept, ikke arrestert. En rettssak kan føre til opptrapping.Få vet hvor stort terrornettet til saudiaraberen er. Anslagene varierer voldsomt, fra 3.000 til 35.000 mann. Hvis mange lever skjult, kan framtida virke dyster.På den annen side vil uskadeliggjøring av bin Laden trolig bety at pengestrømmen som har smurt voldsmaskinen tørker kraftig inn. Faren for kjøp av masseødeleggelsevåpen minker trolig.Og ingen vet hvor lojale tilhengerne er til saken når lederen er borte.

DREPES? Trolig er det et tidsspørsmål før Osama bin Laden blir tatt. Spørsmålet er hva tilhengerne hans da gjør.Foto: SCANPIX
ARRESTERT: Abdullah Öcalan, leder for det PKK, sitter arrestert.Foto: SCANPIX

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!