Verden følger med når Irans sterke mann er innlagt på sykehus

- Stor interesse for ayatollahens helse, sier forsker Kjetil Selvik.

GÅR BRA:  Bildet ble lagt ut på ayatollahens egen Twitter-konto. Ifølge iranske statlige medier skal det står bra til med Irans øverste leder Ali Khamanei. Men det har lenge vært spekulert i ayatollahens helsetilstand. Foto: AP /Iranian Supreme Leader via Twitter
GÅR BRA: Bildet ble lagt ut på ayatollahens egen Twitter-konto. Ifølge iranske statlige medier skal det står bra til med Irans øverste leder Ali Khamanei. Men det har lenge vært spekulert i ayatollahens helsetilstand. Foto: AP /Iranian Supreme Leader via TwitterVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ayatollah Ali Khamanei, som har vært Irans øverste leder siden Khomeinis død i 1989, er innlagt på sykehus.

Iranske statlige medier sier at det «ikke er noen grunn til bekymring», da 75-åringen har gjennomgått en rutinemessig prostataoperasjon. Det skal nå stå bra til med ayatollahen.

Han har fått besøk av president Hassan Rouhani på sykehuset, meldes det fra ayatollahens offisielle Twitter-konto. Der er det også lagt ut et bilde av de to sammen ved sykesengen.

- Verden følger med Det har lenge vært spekulert i ayatollahens helsetilstand. Kjetil Selvik, seniorforsker ved CMI i Bergen, sier det er vanskelig å si hvordan det egentlig står til med ayatollahen, men peker på at det i omverden er stor interesse for dette.

Han forklarer:
- Khomeini var et symbol på den islamske republikken, og Khamanei har arvet hans posisjon. Khamenei har sentrert makten rundt seg selv. Under han har Iran beveget seg til et mer persondominert regime der makt har flyttet seg fra regjeringen og ledende organer til hans eget kontor, sier han.

- Som ved alle persondominerte regimer, er de sårbare når den sterke mann dør. Spørsmålet er om landet vil klare å utnevne en ny leder på en fredelig og ordentlig måte, sier han.

Usikkert hvem som overtar Ayatollah Ali Khamenei er Irans ubestridte leder, og stiller ikke til valg til forskjell fra presidenten. Den dagen lederen går bort, vil ekspertrådet, et kongresslignende råd som samles hver 6. måned, ta stilling til hvem som blir landets neste åndelige leder.

Det har vært spekulert i om det vil være ayatollahens sønn, den lyssky men mektige Mojtaba Khamenei, som vil bli utpekt av Ekspertrådet, men Selvik mener at dette er langt fra sikkert.

- Det er veldig vanskelig å spekulere i hvem som vil overta etter Khamenei. I Iran er man klar over den enorme makten som ligger hos den øverste leder, som kan lage sin egen maktbase. Det er langt fra sikkert at Mojtaba vil etterfølge faren. Det vil oppfattes som et angrep på Irans republikanske tradisjon, og være kontroversielt på grunn av Mojtabas religiøse status.