Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verden forberedt på protester etter fredagsbønnen

Er ventet å protestere mot vestlig harselering med profeten Muhammed.

DEMONSTRASJON: Pakistanske demonstranter holdt et banner med bilde av president Obama og den kontroversielle pastoren Terry Jones under en demonstrasjon i Peshawar i går. Foto: AP Photo/Mohammad Sajjad/NTBScanpix
DEMONSTRASJON: Pakistanske demonstranter holdt et banner med bilde av president Obama og den kontroversielle pastoren Terry Jones under en demonstrasjon i Peshawar i går. Foto: AP Photo/Mohammad Sajjad/NTBScanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vestlige regjeringer trapper opp sikkerheten rundt sine ambassader i muslimske land, og Frankrike går så langt som å stenge sine ambassader i 20 land av frykt for opptøyer når titalls millioner av muslimer forlater moskeen etter fredagsbønnen.

Raseriet har vokst siden muslimer verden over fikk høre om den amerikanske videosnutten som håner Muhammed. Siden har det franske satiriske magasinet Charlie Hebdo helt bensin på bålet med karikaturer av Muhammed.

De tusener som protesterte i Islamabad torsdag kan dermed fort vokse til titusener over hele Pakistan og millioner i den muslimske verden som helhet fredag.

Også i Zaria i Nigeria samlet flere tusen sjiamuslimer seg til protest torsdag, og i Iran og Afghanistan ropte demonstranter slagord mot Frankrike, USA og Israel.

TV-reklame Både vestlige regjeringer og myndigheter og religiøse i en rekke muslimske land tar forholdsregler for å unngå demonstrasjoner eller begrense skadene.

I Pakistan tyr USA til reklame på TV for å prøve å overbevise sinte muslimer om at USA verken har noe å gjøre med videoen eller støtter innholdet.

Det amerikanske utenriksdepartementet bruker 70.000 dollar til en 30 sekunder lang reklamesnutt der både president Barack Obama og utenriksminister Hillary Clinton opptrer, og som skal vises på sju TV-kanaler til 90 millioner seere.

- Siden USAs begynnelse har USA vært en nasjon som respekterer alle trossamfunn. Vi er imot alle forsøk på å sverte andres religiøse tro, sier Obama i reklamen. Og Clinton vises mens hun gjør det klart at USA absolutt ikke har noe å gjøre med videoen, og avviser innholdet.

Avstå fra vold I Egypt oppfordret landets øverste islamske juridiske myndighet muslimer til å følge Muhammeds eksempel og ikke la seg provosere til hevn.

Stormufti Ali Gomaa fordømmer de franske karikaturene og sier de viser hvor polarisert forholdet mellom Vesten og den muslimske verden er blitt. Men det trenger ikke føre til gjengjeldelse.

- Muhammed og hans folk måtte finne seg i de verste fornærmelser. Men hans eksempel var å tåle alle fornærmelser og angrep uten gjengjeldelse, og siden profeten er det største eksemplet i dette livet, er det ingen tvil om at dette også bør være alle muslimers respons, sier han.

Men han legger til at fornærmelsene mot islam og drapene på fire amerikanere i Libya ikke kan sees isolert fra andre konflikter mellom Vesten og islam, som behandlingen av muslimer på Guantanamo-basen, USAs krig i Irak, droneangrep i Pakistan og Jemen og europeiske høyrepartiers demonisering av muslimer.

- Da å insistere på å tenne denne ulmende spenningen ved å offentliggjøre krenkende og fornærmende ting blir dumdristig overmot og minner om oppvigleri, sier han.

Forbud I Tunisia har myndighetene lagt ned forbud mot alle demonstrasjoner etter fredagsbønnen etter å ha mottatt tips om at det forberedes voldelige protester.

I Pakistan erklærte myndighetene at fredag blir en fridag, slik at alle kan delta i demonstrasjoner «av kjærlighet til profeten», men gjorde det klart at protestene bør foregå på fredelig vis.

I Paris er to søknader om å demonstrere mot karikaturene i Charlies Hebdo avvist av politiet, som for sikkerhets skyld gjør det klart at om søkerne likevel demonstrerer, risikerer de seks måneders fengsel og 5.000 kroner i bot.

Men sosiale medier er fulle av oppfordringer til franske muslimer om å trosse forbudet og demonstrere likevel i Paris, Marseille og andre byer.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media