Verden fordømmer blodbadet, men våger ikke brudd med Egypt

USA advarer de militære i Egypt, men nøler med å stanse den militære hjelpen til dem. Tyrkia er klarest i å fordømme «massakren», mens EU ennå håper på forsoning.

FORDØMMES:  En egypter bærer en plakat med bilde av den avsatte presidenten Mohammed Mursi i ruinene av leiren på torget Nahda i bydelen Giza i Kairo, Verden fordømmer blodbadet, men verken USA eller EU-landene våger et fullt brudd med de militære herskerne i Egypt. Foto: AP Photo / Scanpix / Amr Nabil
FORDØMMES: En egypter bærer en plakat med bilde av den avsatte presidenten Mohammed Mursi i ruinene av leiren på torget Nahda i bydelen Giza i Kairo, Verden fordømmer blodbadet, men verken USA eller EU-landene våger et fullt brudd med de militære herskerne i Egypt. Foto: AP Photo / Scanpix / Amr NabilVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkias president, Abdullah Gül, og statsminister, Recep Tayyip Erdogan, har bedt om et hastemøte i FNs Sikkerhetsråd for å drøfte det de kaller «en veldig alvorlig massakre» i Egypt.
USA nøler

«Verden følger med», advarte USA. Og utenriksminister John Kerry kalte «de svært beklagelige» hendelsene for «et virkelig slag mot anstrengelsene for forsoning».- Volden vil bare gjøre det vanskeligere å bevege Egypt framover på en vei til varig ro og demokrati og går tvert imot løftet fra den midlertidige regjeringa om å få til forsoning, het det fra en talsmann for president Barack Obama i USA.

Men USA nøler fremdeles med å kalle de militæres avsettelse av den folkevalgte presidenten, Muhammed Mursi, 3. juli for et statskupp. Det ville nemlig utløse et forbud som er vedtatt i Kongressen, mot den årlige hjelpen til Egypt på nærmere åtte milliarder kroner. Det meste av dette er militær hjelp.
Men USA vurderer å avlyse en planlagt militær øvelse sammen med Egypt. De to land har holdt felles øvelser fra fredsavtalen i Camp David ble undertegnet i 1981.

Har sin pris
- USA hadde flere anledninger til å vise at truslene om å stanse hjelpen var troverdige, men hver gang vågde de ikke. Den politikken har sin pris, lød det som kvitring fra den akademiske Egypt-kjenneren Shadi Hamid ved Brookings Institution i Doha i Qatar.

- Så lenge Egypt er på den nåværende veien skulle Obama stanse all hjelp, holde ambassaden i Kairo stengt og unngå å behandle militær-regimet som legitim regjering, kommenterte Marc Lynch, professor i statsvitenskap og kjenner av Midtøsten ved Universitetet George Washington i USA, i Foreign Policy.

Skuffelse og håp
I EU uttrykker landene «skuffelse» og «beklagelse», men viker unna de hardeste fordømmelsene. Utenrikssjefen i EU, Catherine Ashton, som tidligere i måneden møtte Mursi i fengsel og forsøkte å få til forhandlinger, uttaler:

- Konfrontasjon og vold er ikke veien framover for å løse politiske nøkkelspørsmål. Jeg beklager tapet av liv, skader og ødeleggelse i Kairo og andre steder i Egypt.

Frankrike og Tyskland ber også om dialog.

- Jeg er skuffet over at et forlik ikke har vært mulig. Jeg fordømmer bruken av makt i å rydde opp i protestene og ber sikkerhetsstyrkene vise tilbakeholdenhet, sier den britiske utenriksministeren, William Hague.

Det virker som om EU fremdeles tror det er mulig å få til forhandlinger, forsoning og et politisk forlik mellom hovedkreftene i Egypt.

«Ynkelig forbrytelse»
I Tunisia kaller Rachid Ghannouchi, lederen for regjeringspartiet Ennahda, et moderat islamistisk parti, sikkerhetsstyrkenes framferd for en «ynkelig forbrytelse». Han uttrykker støtte til egypternes kamp «for å gjenvinne frihet og stå imot statskuppet».

Iran advarer mot borgerkrig i Egypt.

Fra Russland har det vært helt taust om Egypt, så langt.

Stanser samarbeid
Danmark stanser alt samarbeid med Egypts regjering og fryser støtten til to prosjekter. Norge stanser all eksport av militært utstyr til Egypt. De eksportlisensene for forsvarsmateriell som før sommeren ble frosset i påvente av utviklingen i landet, blir nå tilbakekalt.

— Jeg blir stadig mer bekymret for de militære ledernes hensikter og vilje til forsoning og gjenoppretting av demokratiet, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Ecuador kaller hjem sin ambassadør fra Kairo.