Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verden fordømmer muslim-stuntet, men republikanerne bryr seg ikke: - Han sier bare det alle tenker

Beholder soleklar ledelse.

BEHOLDER LEDELSEN: Kritikken har haglet mot Donald Trump den siste uka etter det kontroversielle forslaget om å nekte alle muslimer innreise til USA. Men velgerne ser ut til å støtte ham. Nye tall viser at han har samme oppslutning blant de republikanske velgerne nå, som han hadde for en uke siden. Foto: REUTERS/Mary Schwalm/NTB Scanpix
BEHOLDER LEDELSEN: Kritikken har haglet mot Donald Trump den siste uka etter det kontroversielle forslaget om å nekte alle muslimer innreise til USA. Men velgerne ser ut til å støtte ham. Nye tall viser at han har samme oppslutning blant de republikanske velgerne nå, som han hadde for en uke siden. Foto: REUTERS/Mary Schwalm/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at Donald Trump kastet sitt navn i den republikanske valgkamphatten, har debatten vært langt mer eksentrisk enn det som er vanlig kost.

Mediene har fråtset i mangemilliardærens utspill, men massiv negativ omtale til tross - Trump har beholdt ledelsen.

Det var derimot mange som trodde at den tiden var forbi, etter at Trump tidligere denne uka gjorde det klart at han ville forby alle muslimer innreise til USA.

Harry Potter-forfatter J. K. Rowling sammenliknet ham med antagonisten Voldemort, og Jay Leno «beklaget på vegne av USA for både Trump og Kardashians».

Dette var bare det siste i en lang rekke kontroversielle utspill etter at han blant annet har foreslått overvåkning av alle landets moskeer, og en database der alle muslimer i USA skal registreres.

Men de republikanske velgerne ser ut til å støtte 69-åringen også gjennom denne stormen. Det skriver nyhetsbyrået Reuters, som sitter på en rykende fersk meningsmåling.

- Sier det alle tenker Ifølge meningsmålingen får Trump fortsatt 35 prosent av stemmene - det samme antallet han hadde før mandagens uttalelser.

Flertallet av de republikanske velgerne sier at de «ikke er plaget» av uttalelsene hans, selv om mange er klare på at slike kommentarer kan hindre at han blir president til slutt.

Bare 29 prosent av republikanerne sier at de ble støtt av kommentarene. 64 prosent sier at de ikke ble det.

- Han sier bare det alle tenker og føler, sier Donna Fee til nyhetsbyrået.

Hun er en av mange som støtter Trumps forslag om å utestenge alle muslimer, men som samtidig mener han må lære seg å moderere uttalelsene sine.

- Han trenger noen som kan roe ham ned. Han må lære seg å bruke filter, sier hun.

Ben Carson ligger foreløpig på andreplass bak Trump med 12 prosent av stemmene, tett fulgt av Jeb Bush og Ted Cruz med ti prosent. Meningsmålingen har en feilmargin på fem prosent.

- Kritikk Det har ikke vært noen mangel på kritiske røster mot Trump den siste uka. Avisa Philadelphia Daily News gikk så langt som å trekke en parallell til Adolf Hitler på sin førsteside, og Obama-administrasjonen sa at utspillet virker mot sin hensikt.

- Det bryter med våre amerikanske verdier, og det virker mot sin hensikt sikkerhetsmessig. ISIL (IS) vil legge et rammeverk for en krig mellom USA og Islam. Dersom vi innfører religiøse tester på alle som kommer inn i landet, aksepterer vi dette rammeverket, sa Ben Rhodes ifølge CNN.

Heller ikke Trumps republikanske motstandere i nominasjonskampen virket veldig begeistret for forslaget. Guvernør Chris Christie slo hardt ned på utspillet i et radiointervju.

- Dette er den typen ting folk sier når de ikke har noen erfaring, og de ikke vet hva de snakker om. Vi trenger ikke denne typen tiltak.

Også senator Lindsay Graham tok sterk avstand fra forslaget, og kom med en oppfordring til sine partifeller om å gjøre det samme.

- Alle bør gjøre det rette her. Alle bør fordømme uttalelsen fra Trump. For tolker og andre som risikerer livene sine for å hjelpe USA i utlandet, er dette i praksis en dødsdom, sa han.

- Over streken Hillary Clinton har også vært klar på at uttalelsene fra Trump er noe hun tar avstand fra.

- Nå er det ikke morsomt lenger, sa Clinton da hun gjestet talkshowet «Late Night with Seth Meyers» på NBC.

- Han har gått over streken. Det han sier nå er ikke bare skammelig og feil, det er farlig, sa den demokratiske presidentkandidaten.

Clinton mener Trumps uttalelser skader USAs muligheter til å bekjempe IS, da hun mener terrorgruppa kan bruke dem til å rekruttere nye medlemmer.

- Kravet om å nekte muslimer adgang til landet er en lissepasning til terroristene. Han gir dem propaganda-materiale, en måte å rekruttere medlemmer fra Europa og USA. Fordi han har gått over denne streken, mener jeg alle - og spesielt andre republikanere - må høyne røsten og si: «Nå er det nok, du har gått for langt», sa Clinton i TV-intervjuet.

Parodi Der denne ukas muslimuttalelser ikke skadet Trumps oppslutning, var det noe annet etter hans parodi på New York Times-journalisten Serge Kovaleski.

- Denne stakkars fyren, du skulle ha sett ham! «Å, jeg vet ikke hva jeg sa. Jeg husker ikke!», siterte Donald Trump fra scenen, mens han ristet armen sin i et forsøk på å etterlikne en journalist med spasmer.

Kovaleski har arthrogryposis, en medfødt tilstand som medfører nedsatt funksjonsevne på grunn av bøyde og stive ledd. Selv hevder Trump atimitasjonen ikke hadde noe med Kovaleskis diagnose å gjøre.

- Jeg etterlignet bare det jeg trodde var en stressa reporter, som forsøkte å vri seg ut av en uttalelse han kom med for lenge siden. Jeg kunne ikke vite at Kovaleski er handikappet, for jeg vet ikke hvordan han ser ut. Om jeg hadde visst det, ville jeg definitivt ikke ha sagt noe om utseendet hans, skrev han kort tid etter i en uttalelse på Twitter

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media