Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verden frykter fugleinfluensaen

Hundre millioner mennesker kan dø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreløpig smitter fugleinfluensaen bare fra fugl til mennesker, ikke mellom mennesker. Det finnes ikke noen vaksine som kan tas mot denne typen influensa, og vanlig influensavaksine hjelper ikke til annet enn å hindre at man blir rammet av både vanlig influensa og fugleinfluensa samtidig.

WHO anbefaler at de som jobber med fugl og fjærkre i asiatiske land, tar den vanlige influensavaksinen. På den måten vil man unngå tilfeller der syke er rammet av begge influensaene samtidig, fordi man frykter at et nytt influensavirus i så fall kan oppstå.

Frykten er at fugleinfluensaviruset skal endre karakter og begynne å smitte mellom mennesker. I så fall truer en verdensomspennende epidemi.

Både i 1957 og i 1968 oppsto det epidemier med virus som var en blanding av vanlig influensa og fugleinfluensa. Nå mener amerikanske myndigheter at fugleinfluensaen er den største helsetrusselen på kloden, skriver VG.

- Vi mener at verden er i den aller største fare for en pandemi, sier doktor Julie Gerberding i den amerikanske utgaven av folkehelsa, ifølge VG.

I scenariene som ekspertene har satt opp, varierer anslagene over hvor mange som vil dø i løpet av en pandemi mellom 2 og 100 millioner mennesker.

Unngå høns, gjess og ender

Folkehelsa vil ikke anbefale folk å endre på ferieplanene og mener at nordmenn godt kan reise til områder der det har vært tilfeller av fugleinfluensaen.

SMITTET: Pranom Thongchan (30) på sykehus med fugleinfluensa i september i fjor. Pranoms lille niese døde av sykdommen. Også Pranoms lillesøster døde av en sykdom med de samme symptomene. Foto: SCANPIX
SMITTET: Pranom Thongchan (30) på sykehus med fugleinfluensa i september i fjor. Pranoms lille niese døde av sykdommen. Også Pranoms lillesøster døde av en sykdom med de samme symptomene. Foto: SCANPIX Vis mer

Men reisende må unngå kontakt med fjærkre. Folkehelsa ber om at man ikke besøker markeder der det selges fugl eller drar på besøk på for eksempel hønsefarmer.

En rekke land i Asia har hatt utbrudd av den spesielle influensaen. Thailand, Vietnam, Laos, Kambodsja, Malaysia, Indonesia, Sør-Korea, Japan og Kina er alle på lista.

Symptomer på fugleinfluensaen er høy feber, verk i kroppen, dårlig allmentilstand og pustevansker.