Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verden har aldri investert mer i fornybar energi: Norge bruker fortsatt 20 ganger mer på fossilt

- Vedder imot Paris-avtalen.

ATTRAKTIVT: På tross av kraftig oljeprisfall det siste året, har investeringene i fornybar energi som vindkraft, gått kraftig opp. Kina er den ledende investoren, mens Europa har sitt svakeste år siden 2006. Foto: AFP / TOBIAS SCHWARZ
ATTRAKTIVT: På tross av kraftig oljeprisfall det siste året, har investeringene i fornybar energi som vindkraft, gått kraftig opp. Kina er den ledende investoren, mens Europa har sitt svakeste år siden 2006. Foto: AFP / TOBIAS SCHWARZ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Analysebyrået Bloomberg New Energy Finance kom tirsdag med en rapport om investeringene gjort i fornybar energi i 2015.

Byrået har overvåket fornybar energi-markedet i mer enn ti år, og konkluderer med at det i 2015 ble investert mer penger i vind- vann- og solkraft enn noen gang tidligere.

Ifølge Bloomberg er det snakk om investeringer på over 2900 millarder på verdensbasis, en økning på fire prosent fra året før. Kina er den aller største investoren i det fornybare markedet, mens Europa har sitt svakeste år siden 2006. Investeringsnivået er seksdoblet fra 2004.

Det som imidlertid er overraskende for mange er at dette skjer i et år der prisen på olje og kull har nådd nye bunnivåer.

Den store villigheten til investeringer i fornybar energi, gleder klimaforkjempere. Norge, som er en gigantisk investor i energisektoren på verdensbasis, har imidlertid en svært stor andel av sine investeringer i fossil energi. Det håper blant annet Miljøstiftelsen ZERO Norge gjør noe med.

Én prosent i fornybart - Disse tallene viser at det går riktig vei og at sol- og vindkraft er konkurransedyktige i mange markeder på tross av utviklingen i oljeprisen, sier daglig leder i ZERO, Marius Holm, til Dagbladet.

Holm gleder seg over den globale trenden, men håper Norge nå følger etter.

Ifølge ZEROs beregninger brukes 20 prosent av Norges totalinvesteringer i utlandet på fossil energi. Én prosent av totalinvesteringene går til fornybar energi.

- Dette er omtrentlige tall, og dreier seg om alle Norges kommersielle investeringer i utlandet via Oljefondet, Statoil, Statkraft og Petoro, sier Holm.

- Veldig mye tilsier at Norge nå bør dreie sine investeringer mot fornybar energi. Vi må spørre oss hvor vi vil være som en investor. Fossilt skal krympe, mens fornybar energi skal ha en tosifret vekst. Vi er heldigvis på vei ut av kull, men er fortsatt tungt inne i olje og gass, sier Holm

Oljefondet er klare Oljefondets sjef, Yngve Slyngstad, sa i fjor at de vil investere i fornybar energi og kraftnett dersom de få mulighet til det. I desember anbefalte et regjeringsnedsatt ekspertutvalg at Oljefondet bør få investere i fornybar energi, skriver Sysla. Også Norges Bank har vært positive til muligheten.

Finandsdepartementet opplyser til Dagbladet at de tar sikte på å komme med sine vurderinger i en stortingsmelding om forvaltningen av Statens pensjonsfond våren 2016. Holm mener det er svært uheldig at Norge fortsatt er tungt inne i olje og gass.

- Vi vedder imot at Paris-avtalen skal bli vellykket med så mye penger i fossilt. I høst ble det trukket fem milliarder fra Statkraft som skulle investeres i fornybar energi. Man er ekstremt kritisk til alle norske fornybarinvesteringer, men svært rundthåndet om fossilinvesteringer. Det på tross av at man har tapt mange titalls milliarder på få år, sier han.

Tar klimahensyn Finansdepartementet opplyser til Dagbladet at det overordnede målet for oljefondet er å oppnå høyest mulig avkastning innenfor moderat risiko, og at klimaendringer og klimapolitiste tiltak vil kunne ha betydning for den framtidige avkastning av fondet.

- Klimahensyn har derfor i lengre tid stått sentralt i arbeidet med forvaltningen av fondet, skriver statssekretær Paal Bjørnestad i Finansdepartementet i en e-post til Dagbladet.

Finansdepartementet har selv ikke en oversikt over hvor stor andel av totalinvesteringene i energisektoren som er i fornybart, og fossil, men vurderer løpende fornybar energi.

- Hovedspørsmålene er hvordan slike investeringer kan bidra til å bedre forholdet mellom avkastning og risiko, og hvordan slike investeringer bør reguleres i mandatet fra Finansdepartementet. Regjeringen har for øvrig økt rammen for de særskilte miljørelaterte investeringsmandatene i fondet til 30-60 milliarder kroner, hvor fornybar energi er en av de aktuelle sektorene, skriver Bjørnestad.

Holm i ZERO er usikker på om Finansdepartementet nå kommer til å åpne for at Oljefondet investerer i fornybar energi.

- Det viktige er imidlertid at man signaliserer i stortingsmeldingen om oljefondet at man går den veien. Vi kommer til å legge press på Stortinget for å få dette gjennom, sier Holm.

VIL INVESTERE: Det vurderes nå om Oljefondet og sjef Yngve Slyngstad skal få utvidede mandater til investeringer. I fjor sa han energiomlegging og overgang til fornybar energi var typen infrastruktur som er mest aktuelt for fondet å investere i.  Foto: NTB scanpix
VIL INVESTERE: Det vurderes nå om Oljefondet og sjef Yngve Slyngstad skal få utvidede mandater til investeringer. I fjor sa han energiomlegging og overgang til fornybar energi var typen infrastruktur som er mest aktuelt for fondet å investere i. Foto: NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media