- Verden har alltid vært rotete, nå legger vi bare merke til det på grunn av sosiale medier

- Verden var farligere for 25 år siden.

IKKE BEKYMRET: USAs president Barack Obama mener han har den nødvendige kontrollen for å holde verden i sjakk.Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS/NTB Scanpix
IKKE BEKYMRET: USAs president Barack Obama mener han har den nødvendige kontrollen for å holde verden i sjakk.Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Barack Obama uttalte seinest torsdag at han ennå ikke har en klar plan for å stoppe Den islamske stats (IS, tidligere ISIL) framdrift i Syria og Irak.

Under en ekslusiv innsamlingsmiddag for det demokratiske partiet i New York i går, var imidlertid Obama klar på at verden var et farligere sted før i tida.

- Sannheten er at verden alltid har vært rotete. Nå merker vi bare mer til det på grunn av sosiale medier og vår mulighet til å se på nært hold hvordan folk verden rundt lider, sa Obama til forsamlingen, ifølge en transskribering av Obamas tale fra Det hvite hus.

Engstelig befolkning Obama la i talen også vekt på at folk føler seg engstelige som følge av IS' frammarsj i Midtøsten, samt situasjonen i Europa. I dag bekreftet NATO at de oppretter en ny «lyn-styrke» på 10 000 soldater, hvor også Norge skal være med. Den nye styrken får navnet «Joint Expeditionary Force» (JEF) og skal være raskere og bedre tilpasset hurtig innsats i kamp- og konfliktområder enn dagens Nato Response Force. Forsvarssdepartementet benekter imidlertid at styrken blir opprettet som en følge av Ukraina-krisa.

- Vi ser lands økonomi som ikke fungerer og unge mennekser uten framtidshåp som underkjenner seg de ekstreme ideologiene. Vender du blikket mot Europa, ser du Russlands president som velger å overse deres naboers suverenitet. Jeg skjønner at mange er bekymret, sier Obama.

- Folk føler seg engstelige. Når de ser kveldsnyhetene, føler de det som at verden faller sammen. 

Obama legger imidlertid vekt på at den amerikanske militærmakta aldri har vært sterkere.

FORHOLDER SEG ROLIG: Russlands president Vladimir Putins aktivitet i Ukraina har blitt fordømt av et unisont verdenssamfunn. Selv sier han Russland ikke vil gå inn i en full-skala konflikt i Ukraina, mens Obama tydelig signaliserer at han ikke frykter russerne. Foto: AP / NTB Scanpix
FORHOLDER SEG ROLIG: Russlands president Vladimir Putins aktivitet i Ukraina har blitt fordømt av et unisont verdenssamfunn. Selv sier han Russland ikke vil gå inn i en full-skala konflikt i Ukraina, mens Obama tydelig signaliserer at han ikke frykter russerne. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Vår militærmakt er overlegne alle andres. Vi er bedre trent, bedre utstyrt og mer effektive. Siden terrorangrepene 11. september har vi bygget oss opp til å kunne forsvare oss mot terrorangrep. Det betyr ikke at trusselen ikke er der, men det betyr at vi er langt mindre sårbare enn vi var for 10, 12 eller 15 år siden.

Utfordringen Midtøsten Russlands aggressivitet i Europa bekymrer heller ikke Obama nevneverdig, og han legger vekt på lav økonomisk vekst i Putins rike.

- Midtøsten er en utfordring, riktig nok har det vært sånn i lang tid. Det er våre verdier, vårt ledeskap, vår militærstyrke og diplomatsiske styrke og vår kultur, som gjør at vi vil komme oss gjennom dette. Akkurat slik vi har gjort tidligere. Jeg kan love dere at ting er langt mindre farligere nå enn det var for 20, 25 eller 30 år siden, sier Obama.

Obamas uttalelser kommer samtidig som generalløytnant Kjell Grandhagen, lederen for Etterretningstjenesten, i et større intervju med Dagbladets helgeavis forteller at de ser på det som at IS ønsker å gjennomføre aksjoner i Europa, Norge og USA.

- For det andre er det ikke vanskelig å se for seg en hevnaksjon, deres asymmetriske måte å påvirke vestlige regjeringer er å gjennomføre aksjoner i Europa eller i USA. Det kan være ting som skal foregå på kort sikt, men det kan også være sovende celler, som har fått beskjeden: «Forbered dere, ligg lavt, ikke lag en lyd før dere hører fra oss — men vær forberedt på å gjennomføre en aksjon når vi tar kontakt», sier Grandhagen.

Bedre kort enn Kina Obama bemerker at Kina stadig gjør framskritt. Et nylig eksempel på påstått kinesisk spionasje er fra mai, da fem kinesere ble etterlyst av  USA for påstått cyberspionasje.

- Ser du kortene vi har på hånd og kortene Kina har på hånd, ville du valgt våre kort hver eneste gang, sa Obama.

Obama mener også at USA fortsatt er landet for store håp og drømmer, og at unge mennesker verden rundt ser på USA som «mulighetenes land», og at amerikanere ikke «må glemme det».

MIDTØSTEN: Lokale krigere i byen Haditha nordvest for Bagdad forbereder seg på kamp mot styrker fra Den islamske stat. Obama innrømmer at Midtøsten har vært en langvarig utfordring, men mener samtidig USA er bedre rustet enn noen gang for å forhindre terror. Foto: REUTERS/Osama Al-dulaimi/NTB Scanpix
MIDTØSTEN: Lokale krigere i byen Haditha nordvest for Bagdad forbereder seg på kamp mot styrker fra Den islamske stat. Obama innrømmer at Midtøsten har vært en langvarig utfordring, men mener samtidig USA er bedre rustet enn noen gang for å forhindre terror. Foto: REUTERS/Osama Al-dulaimi/NTB Scanpix Vis mer

- Det vi står overfor i dag er ikke sammenlignbart med utfordringene vi hadde under Den kalde krigen da en hel blokk med kommunistland forsøkte å knuse oss. Dette er noe vi kan håndtere, fordi vi er amerikanere, sa Obama.

- Den gode nyheten er at amerikansk lederskap aldri har vært mer nødvendig, og det er ingen konkurranse der ute for de verdier som kan skape den ordenen vi trenger i verden, sa han.

KORT PÅ HÅNDA: Disse fem kineserne er etterlyst av FBI, angivelig for å ha spionert og hentet ut en rekke forretningshemmeligheter fra amerikanske industriselskaoer. Foto: AP / NTB Scanpix
KORT PÅ HÅNDA: Disse fem kineserne er etterlyst av FBI, angivelig for å ha spionert og hentet ut en rekke forretningshemmeligheter fra amerikanske industriselskaoer. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer