IKKE POPULÆR: USAs president, Donald Trump, skaper bekymring over store deler av verden. Foto: Nicholas Kamm / AFP
IKKE POPULÆR: USAs president, Donald Trump, skaper bekymring over store deler av verden. Foto: Nicholas Kamm / AFPVis mer

Stuper på ny meningsmåling

Verden har ikke tillit til Trump

Ny meningsmåling offentliggjort ei uke etter at FNs generalforsamling lo av USAs president.

NEW YORK (Dagbladet): Tirsdag for ei uke siden sto USAs president, Donald Trump på talerstolen i FNs generalforsamling med salen fylt av statsledere. Da han hevdet at ingen annen amerikansk president har fått til så mye som ham, brøt salen ut i latter.

Nå viser en ny, omfattende undersøkelse fra anerkjente Pew Research Center at begeistringen for USA har stupt over store deler av verden etter at Trump flyttet inn i Det hvite hus.

Historisk lavmål

Et utvalg av 25 land er spurt i målingen. Norge er ikke blant dem. En liknende undersøkelse i fjor viste at begeistringen for USA stupte da Trump erstatet Barack Obama i Det hvite hus i 2017. Årets tall viser at Trump fortsatt ligger på et historisk lavmål.

I tillegg sier flere nå at de bilaterale relasjonene til USA har forverret seg i løpet av det siste året. Det er også et omfattende inntrykk av at USA ikke lenger tar hensyn til andre lands interesser i utenrikspolitikken. Og få mener USA stiller opp for å løse internasjonale problemer.

Trump startet sin valgkamp i 2015 med å omtale mexicanere, som kom til USA som voldtekstmenn og kriminelle. Han har også tatt til orde for å bygge en gigantisk mur langs grensa mot naboen i sør. Derfor er det kanskje ikke så rart at Mexico er det landet hvor endringen i synet på USA er størst. Andelen som har et positivt inntrykk av USA har sunket med 34 prosentpoeng siden Obama-tida. Da hadde 66 prosent et positivt inntrykk av USA. Dette har nå falt til 32 prosent. Også hos nabolandet i nord, Canada, har begeistringen for USA falt med 26 prosentpoeng.

I Sverige, som er landet nærmest Norge i undersøkelsen, har begeistringen for USA falt med 25 prosentpoeng - fra 69 til 44 prosent.

Selv i det landet i undersøkelsen som er mest positivt til USA, Filippinene, hvor 92 prosent hadde et positivt inntrykk av USA under Obama, har andelen sunket til 83 prosent under Trump.

Undersøkelsen viser også at innbyggerne i mange land - særlig blant USAs nærmeste allierte - er svært bekymret for USAs og Trumps rolle i internasjonal politikk.

Uten tillit

Selv om begeistringen for USA har stupt under Trump, er medianen i meningsmålingen i 25 land positiv. 50 prosent har et positivt inntrykk av USA. 43 prosent har et negativt inntrykk. Imidlertid er medianen som sier at de har tillit til Trump bare 27 prosent. 70 prosent mangler tillit til ham.

I Tyskland har bare 10 prosent tillit til ham. I Frankrike er tallet 9 prosent, mens 81 prosent mener USA ikke tar hensyn til land som Frankrike i utenrikspolitikken. Bare 25 prosent av canadiere har et positivt inntrykk av Trump. I Mexico er det bare stusselige 6 prosent som har tillit til Trump.

Dermed havner han helt sist av de fem statslederne som er undersøkt. Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, har størst tillit blant de spurte i de 25 landene med 52 prosent. Deretter følger Frankrikes president, Emmanuel Macron med 46 prosent. 34 prosent sier de har tillit til Kinas Xi Jinping. 30 prosent har tillit til Russlands president, Vladimir Putin.

Det eneste unntaket fra den synkende trenden er Israel. Etter et år hvor Trump flyttet den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem er andelen som har et positivt inntrykk av ham steget fra 56 til 69 prosent.

TALTE: Den amerikanske presidenten Donald Trump talte til FNs hovedforsamling. Under innledningen fikk han en uventet reaksjon fra publikummet. Video: AP Vis mer