- Verden holder på å gå tom for kakaobønner

Sjokoladeeksperter spår kakaobønnenes død i oktober 2020.

DYRERE: Ifølge enkelte sjokoladeeksperter vil sjokoladen bli dyrere, og mindre. De vil også inneholde mer kjeks, frukt, nøtter og rosiner.
Foto: Mette Møller / Dagbladet
DYRERE: Ifølge enkelte sjokoladeeksperter vil sjokoladen bli dyrere, og mindre. De vil også inneholde mer kjeks, frukt, nøtter og rosiner. Foto: Mette Møller / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under en internasjonal sjokoladekonferanse i London forrige uke, slo eksperter fast at det ikke er nok kakaoplantasjer i verden for å dekke etterspørselen av sjokolade.

Ifølge Daily Star anslår ekspertenes at verden vil gå tom for kakaobønner 2. oktober 2020.

- Vi vil få sjokolademangel og det finnes ingen løsning på dette problemet. Sju år er alt vi har igjen, sier ekspert og sjokoladesmaker Angus Kennedy ifølge Daily Star.

Prisøkning Og før sjokoladen tar helt slutt, vil den bli svindyr, mener han.

- Vi kommer til å få høyere priser på sjokolade. Samtidig vil vi se at sjokoladeplatene blir mindre. De vil inneholde mer kjeks, frukt, nøtter og rosiner, sier Kennedy.

Årsaken til at sjokoladen vil forsvinne er ifølge ekspertene at de som driver kakaoplantasjer ikke tjener nok til å kunne fortsette driften. Kakaoplantene kappes derfor ned til fordel for gummitrær, som gir bedre avkastning.

- Overdrevet Reaksjonene på Kennedys dødsdom over sjokoladen er mange. Ifølge Expressen har han i ettertid avdramatisert alvoret noe.

- Dette gjelder bare om vi ikke gjør noe. Men bransjen utvikles og i takt med etterspørselen kommer prisen til å stige, og da blir det jo igjen mer lønnsomt med kakao, sier han til Expressen.

Sjefredaktør for Candy Industri Magazine, Bernard Pacyniak mener påstandene om kakaobønnenes slutt er overdrevne.

 - Bransjen har utfordringer, men jeg er optimistisk, sier han til Expressen.

KAKAOBØNNER:  Ifølge Daily Star anslår ekspertenes at verden vil gå tom for kakaobønner 2. oktober 2020. 
Kakaobønner

Foto SÆTHER/OLA Dagbladet
KAKAOBØNNER: Ifølge Daily Star anslår ekspertenes at verden vil gå tom for kakaobønner 2. oktober 2020. Kakaobønner Foto SÆTHER/OLA Dagbladet Vis mer