Verden hyller Heyerdahl

Thor Heyerdahl beskrives som en eventyrer, samlingsfigur og en sjarmerende stabeis. Les minneordene om Norges mest kjente mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thor Heyerdahl var en av Norges internasjonalt kjente personer. Mange aviser og nettsteder markerer oppdageren og eventyrerens død med minneord over Heyerdahl.

Legende

Danske Politiken skriver «Med sjøfareren og den oppdagelsesreisende Thor Heyerdahls død har Norge mistet en legende og en av de få nordmenn med et internasjonalt navn og renommé (...) Det blåser en bris over De sju hav. Thor Heyerdahl er borte, men elementene minnes ham, og som en nordisk samlingsfigur er han uerstattelig.»

Britiske BBC skriver at «Heyerdahl vil alltid bli husket som Kon-Tiki-mannen.» De framhever også Heyerdahls miljøengasjement, og hans advarsel mot å bruke havet som kloakk.

«Hvis det var en anerkjent sannhet i vitenskapelige kretser at noe ikke kunne gjøres, var det nok til å få Heyerdahls hvileløse og opprørske hode til å gå mot strømmen», skriver The Times.

«Mannen som gjorde det alle trodde var umulig», slik skriver Hongkong-avisa South China Morning Post.

De verdensomspennende nyhetsbyråene Ap og Reuters omtaler Heyerdahl i rosende ordelag. «Heyerdahls vilje til å risikerer livet for å bevise at oldtidsmennesker kunne ha reist krysset jorda på primitive farkoster gjorde ham til en populær helt, selv om enkelte forskere hevdet at hans arkeologiske bevis var like skjøre som hans båter. han ble også hyllet som en stor kommunikator», skriver Reuters.

- En Adam for sin tid

Også i flere norske aviser hylles Heyerdahl for sitt livsverk. VGs kommentator mener Heyerdahl «fremfor alt vil bli stående som et inspirerende forbilde for alle som søker ny kunnskap og forståelse, og våger å gi seg i kast selv med nesten umulige utfordringer.»

Dagbladets kommentator minner om at vi har mistet en verdensborger og en Askeladd. «Thor Heyerdahl var vår tids Askeladd. Hans livs skreppe er full av skinnende oppdagelser.»

For Dagsavisens kommentator var Heyerdahl Norges fremste ambassadør, en sann venn av verdenssamfunnet «som livet gjennom kjempet mot trangsynthet og autoriteter, og for menneskeverd og miljø uavhengig av tro og geografiske grenser.' «Heyerdahl var en Adam for sin tid, og de sporene han etterlot seg blir stående som relieffer for de generasjonene som skal gå dem etter», skriver Dagsavisen.

- En sjarmerende stabeis


Aftenpostens kommentator mener Heyerdahl var drevet av egenskaper som kan kalles norske. «Han hadde en forbausende tillit til sine egne krefter, iallfall slik det måtte arte seg for andre. Hans forestillingsevne var som dikterens, sterk inntil det betvingende, men bevegelig som all fantasi, dypest sett den type ømfintlighet vi finner hos Peer Gynt.»

Heyerdahl var ifølge Aftenpostens skribent insisterende. «Thor Heyerdahl var en stabeis, men hadde neppe kommet så langt med sin egenrådighet om han ikke også hadde hatt fantastens sjarm, gutteaktig og chevaleresk på samme tid.»

EN LEGENDE: Thor Heyerdahl døde i går. I dag hylles han over hele verden.