Verden i sjokk over ny indisk atomsprengning

USA innfører økonomiske sanksjoner og Norge stanser all hjelp til India, etter at landet gjennomførte to nye atomprøvesprengninger i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge stanser all hjelp til India som ikke er fattigdomsrettet. Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson sier at prosjekter på grasrotnivå skal føres videre, men nye avtaler blir ikke inngått.

All bistand framover vil bli vurdert i lys av sprengningene, men de norske reaksjonene skal i minst mulig grad ramme de fattige, sier Frafjord Johnson.

internasjonale protester

Det internasjonale samfunnet reagerte med sjokk og sterke protester da det ble kjent at India foretok ytterligere to underjordiske prøvesprengninger i dag.

De nye prøvesprengningene ble gjort i Pokhran-området sørvest for hovedstaden New Delhi, i likhet med de tre foregående. De siste to hadde en sprengkraft på mindre enn et kilotonn, opplyste indiske myndigheter.

- I fortsettelsen av det planlagte programmet for kjernefysiske prøvesprengninger som startet 11. mai, er to nye undergrunnssprengninger utført i Pokhran-området. Sprengningene ble utført uten at noen form for lekkasjer av radioaktivitet i atmosfæren, het det i en kunngjøring fra myndighetene.

Ifølge myndighetene har India nå fullført sitt prøvesprengningsprogram.

Program fullført

Indias regjeringsparti BJP har antydet at de kjernefysiske prøvesprengningene kan bli de siste landet gjennomfører, og at landet nå kan komme til å undertegne den internasjonale prøvestansavtalen.

Statsminister Atal Behari Vajpayee har forklart at testene kun er foretatt for Indias egen sikkerhets skyld.

- Prøvesprengningene bør ikke utløse frykt hos noen, sa han.

Men forsikringene og bønnene om forståelse hindret ikke massiv internasjonal fordømmelse.

Sanksjoner

USAs president Bill Clinton vil innføre økonomiske sanksjoner mot India på grunn av de fem prøvesprengningene.

- Prøvesprengningene kan føre til en farlig rokking ved stabiliteten i området, sa Clinton, som var personlig meget skuffet over Indias handling. Han kalte sprengningene «ubegrunnet» og en «fryktelig feil». Han oppfordret Pakistan til å bevare roen.

Også Japan, Indias største økonomiske bidragsyter, stanser bebudede pengeoverføringer. - Vi innstiller våre økonomiske hjelpeprogrammer for India, bortsett fra rene humanitære prosjekter, sa statsminister Ryutaro Hashimoto.

Pakistans utenriksminister Gohar Ayub Khan mente kort og godt at den indiske regjeringen nå har gått «berserk».

Frankrike, som selv ble internasjonalt fordømt for sine prøvesprengninger i 1995/96, sa at landet var uenig i Indias tester, men at Frankrike ikke støtter USAs sanksjonsplaner. Heller ikke Russland støtter noen sanksjonspolitikk, selv om landet klart har markert sin motstand mot Indias prøveprogam.

(NTB/REUTERS)