Verden jubler ...men halve Chile raser

LONDON/PARIS/OSLO (Dagbladet): Med knappe tre mot to stemmer avgjorde de fem lovlordene i det britiske Overhuset at general Augusto Pinochet ikke nyter diplomatisk immunitet. Straks utløste det jubelrop, lovsang og gledestårer på gatene verden over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men i det splittede Chile vakte avgjørelsen like mye raseri på høyresida som vantro glede på venstresida.

- Min far fikk en særdeles ond og sadistisk presang på sin åttitreårsdag, sa den rasende sønnen til generalen, Augusto Pinochet den yngre.

Over hele Chile satt folk spente og ventet på kjennelsen, som man på alle politiske fløyer mottok nærmest i vantro. En gledesdemonstrasjon gikk gjennom Santiago. Både tilhengere og motstandere av generalen støtte sammen med politiet. Pinochet-tilhengere banket løs på journalister i frustrasjon.

President Eduardo Frei mante folk til ro. Mange frykter at utlevering til Spania og en tiltale mot Pinochet der, kan ødelegge det skjøre demokratiet i Chile. President Frei sendte utenriksminister José Miguel Insulza til London og Madrid for å forsøke å hindre utlevering.

Gråtende

Jovina Espinoza flyktet fra Chile for 22 år siden, sammen med dattera Amada, svigersønnen og fire barnebarn. De hadde mistet alt: hus, hjem, arbeid, papirer, slektninger og familie. I går var en gråtende Amada på plass utenfor Parlamentet i London.

- Vi har slåss, grått og kjempet for dette, sier Jovina Espinoza .

Så sprettes champagnen, og hun brøler:

- Augusto, du er redd nå? Dette er hevnen og oppgjørets time!

Lettet Allende

I Madrid mottok den chilenske parlamentarikeren Isabel Allende kjennelsen med særlig stor lettelse. Hun er datter av tidligere president Salvador Allende, som døde under kuppet da Pinochet tok makta i Chile 11. september 1973.

- Jeg kjenner meg svært tilfreds på denne historiske dagen som har vært et slag mot straffefrihet og en oppmuntring for rettferdighet. Diktatorer kan ikke reise rundt og tro de er hevet over loven.

Når forbrytelser mot menneskeheten begås, må menneskeheten reagere, sa Isabel Allende.
- Dette er en overraskelse. Dette er en glede. Det er dårlige nyheter for alle diktatorer, uttalte Frankrikes statsminister, Lionel Jospin, i Paris.

- Nesten nok

I Norge hadde chilenere samlet seg utenfor den britiske ambassaden i Oslo før kjennelsen. Både der og blant chilenere over hele landet ble det feiret i går.

- For meg er dette nesten nok, sa den norsk-chilenske arkitekten Felix Vidal, som har vært i Norge siden 1974, til NTB.

- Pinochet er fjernet som den landsfaderen han har forsøkt å tegne seg som, sa Vidal.

Statsminister Kjell Magne Bondevik, som i neste uke reiser på offisielt besøk til Chile, er foreløpig mer forbeholden.
- Dersom det går mot en utlevering, er dette en sak mellom britiske og spanske myndigheter. Jeg regner med å komme tilbake til dette i forbindelse med besøket i Chile i neste uke, sa Bondevik til NTB.

Ikke over

Den britiske innenriksministeren, Jack Straw, får nå saken på sitt bord, og politiske iakttakere kaller den en «håndgranat i Straws hand».

Innen 2. desember må Straw ha bestemt seg: Han kan avvise saken fra rettsapparatet, og da kan Pinochet reise hjem til Chile. Eller han kan godta at utleveringsbegjæringen behandles, og da må beviser legges fram i retten.