Verden kan gå tom for kaffe: - Vi er bekymra

Ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge en rapport produsert av en gruppe på 80 forskere, står to tredjedeler av verdens kaffeproduserende land i fare for å være «uegnet» innen 2100. Verden kan med andre ord gå tom for kaffe.

Jorda er i ferd med å notere seg for sitt varmeste år siden man begynte å registrere temperaturer for 137 år siden, men det er bare halve forklaringen.

Også jordbruket og kultiveringen av stadig større landeområder må ta sin del av skylda. Rapporten sier at så hver femte planteart er i ferd med å utryddes.

- Bekymra Etiopia, som er en av verdens storprodusenter av de mørke bønnene, er blant landene som vil bli hardest rammet i årene som kommer, sammen med flere andre afrikanske land. Men også land som Brasil sliter med tørke som følge av et varmere klima.

Rapporten forteller videre at flere planter som dyrkes i stor skala, som bananer, bønner og mais, også ligger tynt an.

Monique Simmonds er leder ved Kew som har utarbeidet rapporten. Hun sier ifølge Independent at hun er bekymra.

- Om det ikke hadde vært for ulike miljøfaktorer, deriblant klimeforandringer og tørke, hadde det vært mulig å fortsette å dyrke kaffe som vi gjør i dag. Men vi er bekymra, sier hun.

«Uten kaffe stopper Norge» Norge har i en årrekke vært en av verdens største konsumenter av kaffe om man tar hensyn til antall innbyggere.

I 2011 skrev SSB i rapporten «Uten kaffe stopper Norge», at vi her til lands importerte omlag 0,5 prosent av all kaffe som produseres i verden. Til sammenlikning utgjør vi bare 0,07 prosent av verdens samlede befolkning.

Simmonds beskriver kaffe som en av de viktigste varene på verdensmarkedet sammen med olje, og peker også på hvor viktig industrien er for land som blant annet Etiopia.

- Som kaffedrikker må jeg innrømme at jeg er glad i en kopp kaffe. Dersom vi skal erstatte kaffe med andre vekster, må vi passe på at dette er planter som vokser naturlig her.