- Verden kan ha lært en lekse

KrF-lederen sammenligner Libya med Rwanda-massakren i 1994.

 - ENDELIG LÆRT:  Verden kan endelig lært av den fatale passiviteten i forbindelse med situasjonen i Rwanda, påminner KrF-leder Dagfinn Høybråten, som også er medlem av Stortingets forsvars- og utenrikskomite.  FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
- ENDELIG LÆRT: Verden kan endelig lært av den fatale passiviteten i forbindelse med situasjonen i Rwanda, påminner KrF-leder Dagfinn Høybråten, som også er medlem av Stortingets forsvars- og utenrikskomite. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristelig Folkepartis leder Dagfinn Høybråten mener Libya-resolusjonen i FNs sikekrhetsråd tyder på at verden har lært en lekse.

KrF-lederen, som også sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, viser til folkemordet i Rwanda i 1994 da verdenssamfunnet forble en passiv tilskuer.

- Folkerettslig forankring - I motsetning til Irak-krigen, har man sørget for en solid folkerettslig forankring for en aksjon før den settes i gang. Selv om Frankrike og Storbritannia har vært pådrivere for vedtaket, har det bred støtte fra arabiske land som også kan tenkes å delta i en aksjon autorisert av FN sammen med enkelte vestlige land. Det er også grunn til å merke seg at FNs sikkerhetsråd har sagt nei til en militær invasjon av Libya, påpeker Høybråten, som mener også dette aspektet viser at verden har trukket lærdommer fra tidligere erfaringer.

- Vedtaket er historisk som uttrykk for at FN tar ansvar for å forhindre forbrytelser mot en sivilbefolkning, sier Høybråten.

(NTB).