- Verden kommer til Oslo

I en måned framover er Oslo verdens midtpunkt: Toppledere fra hele verden kommer til viktige internasjonale begivenheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det gjelder giverlandsmøtet for Sri Lanka, fredsforhandlinger om Sri Lanka, utdeling av Nobels fredspris og giverlandsmøte for Afghanistan.

- Verden kommer til Oslo, det er grunnen til at jeg ikke reiser noe særlig før jul, ler statssekretær Vidar Helgesen i Utenriksdepartementet.

Møter i kø

I går kom statsminister Ranil Wickremesinghe fra Sri Lanka og i dag kommer de opprørske Tamiltigrenes forhandlingsleder, Anton Balashingham, til Oslo og giverlandsmøtet for Sri Lanka.

Neste runde i fredsforhandlingene for Sri Lanka skjer 3. til 5. desember i Oslo. 10. desember får USAs ekspresident, Jimmy Carter, Nobels fredspris.

Uka etter kommer Afghanistans president, Hamid Karzai, på offisielt besøk, i anledning møte i giverlandsgruppa for Afghanistan.

I anledning giverlandsmøtet for Sri Lanka kommer høytstående utsendinger som USAs viseutenriksminister Richard Armitage, Storbritannias utviklingsminister Claire Short og EU-kommissær Mar Wallström. Danmark, Japan, Tyskland og Sverige vil og delta på høyt nivå.

Viktige møter

Armitage er sterk interessert i fredsprosessen i Sri Lanka, og Colin Powells nestkommanderende har møtt statssekretær Helgesen fire ganger for å drøfte fredsarbeidet.

Om det kalles et giverlandsmøte for Sri Lanka, er uten tvil det politiske like viktig som det økonomiske. Det er det internasjonale samfunnets politiske støtte til fredsprosessen, sier Helgesen. Wickremesinghe og Balashingham møtes trolig i dag i kulissene under møtet.

- Det har stor symbolsk virkning. Det er nok et tegn på langsiktig og målrettet oppbygging av tillit. Det betyr noe når motpartene møtes ansikt til ansikt og lærer hverandre å kjenne, sier Helgesen.

TIL OSLO: Sri Lankas statsminister Ranil Wickremesinghe. Her ankommer han Holmenkollen Park Hotel sammen med fredsmekler Erik Solheim.