- Verden må betale

FNs flyktningsjef Sten A. Bronée i Jordan fortviler. Hundretusener av flyktninger er ventet ved en krig i Irak, men pengekassa er tom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMMAN (Dagbladet): UNHCR i Amman har fått 19 millioner dollar i midler fra USA, Danmark, Sveits og Australia. Pengene er nå brukt opp. Dermed klarer ikke FNs flyktningorganisasjon å gjøre klar flyktningleirer i Jordan. Selv om de vet at hundretusener av mennesker kan være på flukt om få uker.

- Vil verden se en ny Rwanda-krise hvor vi ikke er forberedt? Vi er nødt til å ha penger for å være parate. Nå er vi forberedt til en viss grad, men vi er ikke klare til å ta imot flyktningstrømmene. Irak-krisa har pågått i ett år, og regjeringene burde vite om behovene, sier Bronée.

Og fortsetter i rasende tempo:

- Vi må kunne forvente at det politiske miljøet i Vesten tar grep.

- Den dagen da hundretusener av flyktninger er på flukt, kan ikke regjeringene komme og spørre oss: Hvor er dere? De må handle nå.

Det er en sint og fortvilet FN-sjef Dagbladet møter i Amman.

- Jeg kan ikke huske mange kriser hvor vi har hatt så lang tid til å forberede oss, men lite har skjedd. Hver eneste uke gir jeg informasjon til ambassader og journalister. Alle vet om situasjonen, men ingen gjør noe. Vi trenger kontanter, buldrer den danske FN-sjefen.

Han håper at FN vil klare å løse Irak-krisa uten krig, men mener like fullt at en organisasjon som UNHCR er nødt til å forberede seg på det verste scenarioet. Hvis ikke kan hundretusener av mennesker på flukt risikere å dø.

- Alle donorlandene vet at problemene ved en krig vil bli store. Da mener jeg at vi må motta støtte. Hvis ikke regjeringene har moralsk samvittighet, vil vi oppleve en ny krise hvor vi ikke er forberedt, sier FN-sjefen.

Ifølge Bronée har alle UNHCR-kontorene i og rundt Irak like store problemer med likviditeten.

KAMP OM MATEN: I 1991 kjempet irakiske kurdere for livet for å brødfø familiene i flyktningleirene langs grensa til Tyrkia. FNs flyktningsjef i Amman frykter en katastrofe hvis det blir en ny Golfkrig.<!--FOTO-->