- Verden må gripe inn

Jan Egeland fortviler over at verden nok en gang sitter rolig og ser at uskyldige blir drept.

MAKTESLØS: En eldre tamilsk kvinne sitter i ruinene av en landsby nær Puthukkudiyiruppu, nord på Sri Lanka. Ifølge den srilankiske hæren, omringer de nå et område på 10-12 kvadratkilometer nå. Rundt 50.000 sivile er rapportert innesperret på området som er mindre enn Central Park på Manhattan. Foto: Pedro Ugarte/Afp
MAKTESLØS: En eldre tamilsk kvinne sitter i ruinene av en landsby nær Puthukkudiyiruppu, nord på Sri Lanka. Ifølge den srilankiske hæren, omringer de nå et område på 10-12 kvadratkilometer nå. Rundt 50.000 sivile er rapportert innesperret på området som er mindre enn Central Park på Manhattan. Foto: Pedro Ugarte/AfpVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Krigen mellom Tamiltigrene (LTTE) og Sri Lankas regjeringshær har pågått i flere år, men siden nyttår er krigen sterkt intensivert.

Regjeringshæren hevder nå at de omringer et område på drøye ti kvadratkilometer, som tilsvarer Moldes bysentrum. Her er 50.000 sivile tamiler innesperret — mens kampene pågår for fullt.

Enorm katastrofe
Leger Uten Grenser har folk på Sri Lanka, og roper etter hjelp. Sykehuset i Vavuniya har en kapasitet på 400 pasienter, men har nå inne 1700 skadde som har klart å komme ut av krigsområdet.

- Det er fryktelige og sjokkerende syn som møter oss. Som jenta på rundt fire år, som tok vare på broren sin på ni måneder. Moren var sendt til et sykehus i en annen by, og faren og de andre søsknene er et annet sted, sier Leger Uten Grensers Sri Lanka-ansvarlig, Hugues Robert, på telefon til Dagbladet.

Han befinner seg på organisasjonens sykehus i Vavuniya, og frykter hva som pågår lenger nord, i det innesperrede krigsområdet der ingen kommer inn:

- Vi får jo bare inn de som har blitt evakuert, som er mennesker i alle aldre. Vi vet ikke hva som er bak, men det er ikke vakkert. Som gamle mennesker som er for svake til å flykte, sier Robert.

Direktør i NUPI, Jan Egeland, er forvilet over at verden nok en gang sitter stille og ser på at uskyldige mennesker blir drept.

- Vi er meget misfornøyd med at FNs sikkerhetsråd er handlingslammet atter en gang i en stor krise. Sivilbefolkningen er i kryssild, og de lider helt ubeskrivelig mens verden er uenig i hvem som har ansvaret for det som skjer, sier NUPI-direktør og tidligere FN-sjef, Jan Egeland, til Dagbladet.

Krasst brev til FN
Sammen med tidligere FN-topper og Australias tidligere utenriksminister, Gareth Evans, har Jan Egeland sendt et brev til medlemmene av FNs sikkerhetsråd:

«..plikter å handle for å beskytte folk fra folkemord, krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og etnisk rensing, heller enn å vente til grusomhetene allerede har funnet sted, som stater har gjort for ofte i historien», er den klare meldingen i brevet.

- Mange titusener har klart å flykte ut i de siste ukene, men inne i kampsonen er det flere titusener igjen og de har ingenting av noenting. De har heller ingen hjelpearbeidere, journalister eller andre vitner blant seg. Tapstallene er nok og større enn 6500, men ingen vet, mener Egeland.

Ingen demonstrasjoner
Mens tusenvis av nordmenn demonstrerte og krevde handling under det israelske angrepet på Gaza tidligere i år, er det nå stille i Norges gater. I Gaza døde 1370 palestinere og 13 israelere. De siste månedene har 6500 tamiler blitt drept, ifølge FN. Det høye dødstallet til tross: Bare fortvilte tamiler har gått ut og demonstrert.

- Verken journalister eller menigmann vil gi jevnt fordelt oppmerksomhet til krisene rundt i verden. Sånn er det bare. Derfor må statene ta forpliktelsene på alvor: De har et ansvar om å beskytte og gripe inn hvis sivilibefolkningen ikke beskyttes av egne styresmakter, sier Egeland.