Verden minnes 1.verdenskrig

I dag er det 80 år siden 1. verdenskrig ble avsluttet. Over hele Europa har kirkeklokkene i formiddag kimt for å hedre alle de millioner av menn og kvinner som ofret sine liv i den fire år lange skyttergravskrigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Paris sto den britiske dronningen i spissen sammen med ledere fra andre land for å markere den 11. dagen, i den 11. måneden, klokken 11.00 da freden var et faktum.

Sammen med Frankrikes president Jacques Chirac, la dronning Elisabeth ned en krans under Triumfbuen i Paris. Buen er reist som et symbol på to ukjente soldaters liv. Milloner av turister besøker Triumfbuen hvert eneste år for å hedre de som falt i krigen.

Churchill i Paris
Senere i dag skal dronningen avduke en statue av Sir Winston Churchill i Paris. Han var en sterk bidragsyter for å få slutt på verdenskrigen i 1918. I kveld vil dronningen møte Churchills datter, Lady Soames, i den britiske ambassaden i Paris.

Krigen brøt ut i august 1914 omtrent en måned etter at den østerriske tronfølgeren ble skutt av en ung serber i Sarajevo 28.juni 1918. Første verdenskrig vil spesielt bli husket for den store teknologiske utviklingen av våpen, og det lange beltet av skyttergraver fra Nordsjøen i Belgia til Sør-Tyrol i Italia.

Gass for første gang
I 1915 ble gass brukt som krigsvåpen for første gang. Tyskerne gjengjeldte et britisk mineangrep omlag 60 kilometer utenfor Paris ved å angripe forsvarsløse soldater med en giftig, grønn gass. Ingen av soldatene var forberedt. De ble kvalt ettersom gassmasker ikke var en del av standard-utstyret til britene.

Krigen nærmet seg en slutt da USA gikk aktivt inn i krigshandlingene i Europa i 1917, samtidig som de russiske styrkene trakk seg vekk fra østfronten for å møte motstanden fra kommunistene på hjemmebane i St. Petersburg. USAs president Wilson lanserte i januar 1917 14 punkter som skulle få en ende på krigen. Tyskerne gikk med på en fredsavtale dersom Wilson kunne sikre dem rimlige fredsvilkår. I første omgang virket det som om han lyktes. Likevel tvang seierherrene Tyskland til å innrømme all skyld og tyskerne måtte betale en stor krigsskadeerstatning. Blant de 14 punktene i Wilsons fredsplan var opprettelsen av et Folkeforbund. Det tok mange år før forbundet fant sin form, men i dag kjenner vi det som FN.