Verden om Bushs ultimatum

President George W. Bushs krigstrusler er i strid med Sikkerhetsrådets og det internasjonale samfunns vilje, sier Frankrikes president Jacques Chirac. Australia og Japan støtter derimot Bushs ultimatum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed fronter Frankrike igjen den internasjonale motstanden mot USAs beslutning om å gå til krig mot Irak dersom Saddam Hussein og hans sønner ikke forlater Irak innen 48 timer, slik president Bush krevde i sin tale natt til tirsdag.

- Denne ensidige beslutningen er i strid med Sikkerhetsrådets og det internasjonale samfunns vilje, sier Chirac i en uttalelse som bruker sterke ord om den amerikanske presidentens beslutning.

- Å unndra seg FNs legitimitet og sette makt over rett er å ta på seg et tungt ansvar.

Også Kina, et annet av Sikkerhetsrådets fem faste medlemmer, tar avstand fra krigstruslene.

- Prøv å unngå krig. Vi er ikke tilhenger av maktbruk, sa Kinas nye utenriksminister Li Zhaoxing til journalister i Beijing.

Japan og Australia

Blant landene som umiddelbart ga uttrykk for støtte til president Bushs varsel om krig, var Australia og Japan.

- USAs president Bush har gjort alt han har kunnet for å oppnå et internasjonal samarbeid. Derfor mener jeg at han nå har fattet en uunngåelig beslutning. Jeg støtter USAs politikk, sa Japans statsminister Junichiro Koizumi.

Dermed er statsministeren på kollisjonskurs med et stort flertall av befolkningen, som er motstandere av en krig mot Irak.

Australia vil delta med styrker ved en invasjon av Irak, sier statsminister John Howard.

USAs president George W. Bush ba mandag Australia om å slutte seg til amerikanske og britiske styrker i en krig mot Irak.

Australia har allerede sendt 2.000 soldater, blant dem elitestyrker, samt jagerfly og krigsskip til Golfen for å slutte seg til den amerikansk-britiske militæroppbyggingen i forkant av en krig mot Irak.

Polen sier landet vil delta med styrker. Det samme har andre tidligere østeuropeiske kommunistland lovet, blant annet Albania. Bulgaria har hele tiden stått på USAs side.

USAs naboer imot

Mange stater ga allerede før nattens tale klart uttrykk for at en amerikansk-ledet krig uten FN-mandat ikke har deres støtte. Blant statene er USAs to nabostater, Canada og Mexico.

- Dersom USA og Storbritannia går til krig uten en ny resolusjon fra Sikkerhetsrådet, vil ikke Canada delta, sa Chretien til stormende applaus fra den canadiske nasjonalforsamlingen mandag kveld norsk tid.

Mexicos president Vicente Fox beklager veien USAs politiske ledelse har valgt å gå.

- Vi kan ikke si oss enige verken med tidspunktet eller prosessen for Iraks avvæpning, sa Fox tirsdag morgen norsk tid. Mexico, som sitter i Sikkerhetsrådet, er blitt utsatt for intens lobbyvirksomhet fra USA de siste ukene.

Også Australias nabostat New Zealand sier nei til den varslede Irak-krigen.

- Det er kanskje mulig å rettferdiggjøre at våre venner går til slike handlinger. Men hvor er da vår moralske autoritet når andre stater bruker den presedens som nå blir skapt, sa statsminister Helen Clark i New Zealands nasjonalforsamling tirsdag.

- Aldri mer isolert

Sveriges FN-ambassadør Pierre Schori sier i en kommentar til Bushs tale at «USA har aldri vært så alene som nå».

- Han påstår at våpeninspeksjonene har vært mislykkede og at det finnes forbindelse mellom terrornettverket al-Qaida og Irak. Slik er det ikke. Inspeksjonene har hatt framgang og forbindelsen til al-Qaida er ikke påvist, sier Schori til det svenske nyhetsbyrået TT.

Han forstår heller ikke hensikten med en tidsfrist for Saddam Hussein:

- Ingen utenfor krigskoalisjonen forstår hvorfor de har sånn hast.

Avvisning

I Asia, verdensdelen som først våknet for å høre Bushs tale, har motstanden med unntak for Japan vært omfattende.

Indonesia, verdens mest folkerike muslimske nasjon, kritiserte ultimatumet:

- Vi kan ikke akseptere at diplomatiet har utspilt sin rolle. Vi mener at det nå er avgjørende at de diplomatiske forsøkene øker, sa talsmann for utenriksdepartementet Marty Natalegawa. Indonesia er tradisjonelt en nær alliert av USA. Indonesiske politikere og religiøse ledere har sagt at de frykter demonstrasjoner og voldshandlinger dersom USA går til krig mot Irak.

(NTB)

PROTESTER: I Filippinenes hovedstad Manila måtte politi bryte opp en mindre demonstrasjon utenfor USAs ambassade kort tid etter Bushs tale.<P>