Verden ønsker Obama velkommen

- Et nytt kapittel i USAs og verdens historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med Barack Obama har et nytt kapittel i både USAs og verdens historie startet, sier Storbritannias statsminister Gordon Brown.

- Han er ikke bare USAs første svarte president, men han setter i gang med en fast beslutning om å løse verdens problemer, sier Brown.

Han var en av flere europeiske ledere som var raskt ute med å hylle USAs 44. president rett etter at han ble tatt i ed tirsdag.

Også Frankrikes president Nicolas Sarkozy kom med en svært optimistisk kommentar:

- Vi er ivrige etter at han skal begynne å arbeide slik at vi kan forandre verden sammen med ham, sa Sarkozy, og la til at amerikanske velgere har vist at de ønsker et fornyet USA som er «åpent, sterkt og fullt av solidaritet».

Italias statsminister Silvio Berlusconi sier at han ser fram til å samarbeide med Obama både om finanskrisen, Midtøsten og Afghanistan.

Berlusconi er blant de europeiske lederne som har hatt tettest kontakt med George W. Bush de siste årene.

- Kamp mot terror

Også Danmark har markert seg som en av USAs viktige støttespillere under Bush-administrasjonen, og statsminister Anders Fogh Rasmussen håper nå at det nære samarbeidet vil fortsette.

- Jeg synes at han i talen kom med meget, meget sterke markeringer i kampen mot terror. Og han etterlot jo ingen tvil hos noen om at han vil fortsette en aktiv amerikansk innsats mot terrorismen i verden, sier Fogh Rasmussen, som ikke venter store endringer i USAs utenrikspolitikk.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sendte gratulasjonsbrev til Obama der han gjør det klart at Norge ser fram til et nært samarbeid med USA.

SENDTE BREV: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sendte gratulasjonsbrev til Obama der han gjør det klart at Norge ser fram til et nært samarbeid med USA.
Foto: Heiko Junge/Scanpix
SENDTE BREV: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sendte gratulasjonsbrev til Obama der han gjør det klart at Norge ser fram til et nært samarbeid med USA. Foto: Heiko Junge/Scanpix Vis mer

- Verden trenger hans lederskap i arbeidet for å håndtere store felles utfordringer som den globale finanskrisen, klimaendringene og fattigdom. Jeg ser fram til et godt og nært samarbeid med president Obama og hans administrasjon, sier Stoltenberg i en pressemelding.

Ny vei

Obama sa i sin tale at han vil søke en «ny vei framover» i kontakten med den muslimske verden. Men i Iran er reaksjonen avventende.

- Vi foretrekker å vente og se hvordan den praktiske politikken til den amerikanske regjeringen vil bli, sier utenriksminister Manouchehr Mottaki.

Han ber Obama ta en ny titt på Midtøsten og fremholder at den tradisjonelle måten å se konflikten på, ikke har ført til noe som helst.

Dronninghilsen

Blant gratulantene er også dronning Elizabeth II. I forbindelse med innsettelsen tirsdag sendte hun et brev til Obama der hun gir uttrykk for at hun støtter ham. Detaljene i brevet er ikke offentliggjort.

Den britiske dronningen, som siden 1952 har møtt alle amerikanske presidenter med unntak av Lyndon B. Johnson, er ventet å møte Obama når han kommer til London i april i forbindelse med et G20-møte.

Over hele Storbritannia ble det tirsdag arrangert fester og selskaper til ære for Obama.

Blant dem som feiret, var både amerikanere bosatt i Storbritannia og briter med røtter fra Afrika og Karibia.

NTB


NYTT KAPITTEL: Med Barack Obama har et nytt kapittel i både USAs og verdens historie startet, sier Storbritannias statsminister Gordon Brown. - Han er ikke bare USAs første svarte president, men han setter i gang med en fast beslutning om å løse verdens problemer, sier Brown. Foto: Lewis Whyld/Pool/Scanpix
NYTT KAPITTEL: Med Barack Obama har et nytt kapittel i både USAs og verdens historie startet, sier Storbritannias statsminister Gordon Brown. - Han er ikke bare USAs første svarte president, men han setter i gang med en fast beslutning om å løse verdens problemer, sier Brown. Foto: Lewis Whyld/Pool/Scanpix Vis mer