Hval:

Verden raser mot norsk forskning

Flere internasjonale forskere har fordømt forskningsprosjektet ved Vestvågøy i Lofoten. Forskningslederen selv stiller seg uforstående til kritikken.

FORSKER PÅ HØRSEL: Målet med forskningen er å kartlegge hørselen til bardehvaler for å se hvordan de påvirkes av menneskeskapt støy i havet. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: FFI
FORSKER PÅ HØRSEL: Målet med forskningen er å kartlegge hørselen til bardehvaler for å se hvordan de påvirkes av menneskeskapt støy i havet. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: FFI Vis mer
Publisert

- Dette er et høyrisikoprosjekt. For oss, ikke for hvalen.

Det sa forskningsleder Petter Kvadsheim ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) i en pressemelding da forskningsplanene ble kjent i januar.

Fem måneder seinere er prosjektet i gang.

Flere internasjonale og norske dyrevernsorganisasjoner har vært svært kritiske til forskningsprosjektet i Lofoten, som har som mål å kartlegge hørselen til bardehvalene, men til liten nytte.

Forskningslederen selv stiller seg uforstående til kritikken.

Vil teste effekten av lyd

Det er amerikanske olje- og energimyndigheter, fiskerimyndigheter og US Navy som står bak prosjektet, men som utføres av blant annet FFI.

Over fire sommere vil inntil 12 vågehvaler bli fanget inne i et omkring 280 meter langt, 150 meter bredt og 27 meter dypt basseng mellom noen holmer ved Vestvågøy i Lofoten, skriver FFI. Vågehvaler er én av sju arter av bardehvaler som lever i norsk farvann.

Hver vår vandrer nemlig ung vågehval gjennom dette området på vei til beiteområder lenger nord i Barentshavet.

Her skal hvalene få festet elektroder i spekket i «nakken» som skal oppfatte om det sendes signaler til hørselssenteret i hjernen mens den utsettes for lydstimuli.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer