Verden reagerer med avsky på ny pakistansk atomprøve

Verden reagerte med avsky på den nye kjernefysiske prøvesprengningen som Pakistan gjennomførte i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Storbritannia og Japan kunngjorde at de trekker hjem sine ambassadører i Pakistan, og Russland og Tyskland ba om at FNs sikkerhetsråd møtes til en spesialsesjon for å drøfte atomkappløpet mellom India og Pakistan.

- Ved å gjennomføre disse sprengningene har Pakistan åpent utfordret den internasjonale opinionen. Testene bidrar ikke til å styrke Pakistans sikkerhet, men fører tvertimot til økt spenning og frykt for et atomkappløp, sa den britiske utenriksministeren

Robin Cook.

Både Frankrike, Italia, Tyskland og andre europeiske land, samt Australia og New Zealand sluttet seg raskt til den britiske fordømmelsen. NATOs generalsekretær Javier Solana fordømte også prøvsprengningene og sa at de er en trussel mot sikkerheten i

Sør-Asia.

Også Kina beklaget sterkt prøvesprengningen og uttrykte bekymring for et mulig atomkappløp i Sør-Asia.

USA fordømte lørdag morgen igjen Pakistan for prøvesprengningene. Allerede etter de første fem sprengningene torsdag innførte USA sanksjoner mot landet.

- Vi er svært skuffet over at Pakistan ignorerer appellene om tilbakeholdenhet som hele det internasjonale samfunnet kom med etter de første prøvesprengningene, het det i den amerikanske erklæringen.

Russlands utenriksminister Jevegenij Primakov sa under et besøk i Finland lørdag at prøvesprengningene var svært negative, men han var likevel imot sanksjoner som bare ville ramme de fattige.

Primakov sa at utenriksministrene fra de fem permanente medlemslandene i FNs sikkerhetsråd snart ville møtes for å drøfte atomkappløpet, et møte som USA foreslo fredag. Etter det første møtet ville de innkalle India og Pakistan til samtaler, sa han.

(NTB-AFP-Reuters)