Verden ser mot norske fedre

Pappapermisjonen i Norge vekker internasjonal interesse. Denne uken er et italiensk TV-team i Oslo for å filme bleieskift utført av far.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| PRINSDAL (Dagbladet): Dina (11 mnd) pludrer og spreller fornøyd mens pappa Peter Wiederstrøm (42) bytter bleie på henne. Han har vært hjemme i pappapermisjon i to og en halv måned og er trygg på rutinene. Men denne morgenen er likevel ikke helt som andre morgener for familien Wiederstrøm fra Prinsdal i Oslo.

Bak Peter og stellebordet hvor Dina ligger, har to italienske TV-produsenter stilt seg opp med kamera og lydutstyr på det lille badet. De skal lage en halvtimes lang politisk reportasje om den norske pappapermisjons-ordningen.

- Hvordan er det å være hjemme med barna hvis de blir syke? Har de vært syke i det siste? spør den italienske reporteren Riccardo Iacona.

DRØMMELANDET NORGE: Det italienske TV-teamet dokumenterer hvordan det går for seg når Peter Wiederstrøm triller sønnen Aksel (2) til barnehagen samtidig som han passer Dina (11 mnd). Norge er et drømmeland for både fedre, mødre og barn, mener den italienske reporteren Riccardo Iacona (nr tre fra venstre). FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN
DRØMMELANDET NORGE: Det italienske TV-teamet dokumenterer hvordan det går for seg når Peter Wiederstrøm triller sønnen Aksel (2) til barnehagen samtidig som han passer Dina (11 mnd). Norge er et drømmeland for både fedre, mødre og barn, mener den italienske reporteren Riccardo Iacona (nr tre fra venstre). FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

Han er et kjent fjes i Italia og har dekket flere kriger og konflikter verden over. Nylig kom han tilbake fra Kabul, men nå er han altså i Oslo.

- Møter du andre fedre mens du triller Dina i barnevogn på dagtid, spør han.

Filming i barnehagen Og Peter forteller at han tidvis møter andre fedre, men at det mest er mødre, og han forteller at hele familien lå sengeliggende med feber i forrige uke, men at også dette gikk helt fint å takle for en pappa.

Han er på vei til barnehagen for å levere sønnen Aksel (2). Det italienske TV-teamet fra statskanalen Rai 3 er med på slep. Barnehagebarna sperrer opp øynene når de ser svære kamera komme inn mellom små benkerader i garderoben.

FILMING I BARNEHAGEN: Italienerne lar seg imponere over at alle barna har sin faste plass på benken og i hylleskapet, med sitt navn og bilde av seg. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN
FILMING I BARNEHAGEN: Italienerne lar seg imponere over at alle barna har sin faste plass på benken og i hylleskapet, med sitt navn og bilde av seg. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

- Se! Aksel har en egen plass som er sin. Her står det navnet hans, utbryter reporter Iacona begeistret.

Annerledes i Italia I Italia er det dyrt å ha barna i barnehagen og det er ikke slik at alle får barnehageplass. Dessuten får ikke fedre lønn under en eventuell pappapermisjon. Derfor er det fortsatt vanlig i flere deler av landet at kvinner er hjemmeværende med barna, mens mannen har en yrkeskarriere.

Riccardo Iacona tror menn i Italia og ellers i Europa ville tatt ut pappapermisjon dersom landenes myndigheter hadde lagt til rette for dette.

- Norge er helt unikt i Europa i forhold til rettighetene foreldre har når det gjelder permisjonsordninger og barnehagedekning. Dersom Norge ikke hadde tatt disse politiske grepene, ville norske fedre neppe vært hjemme med sine barn, mener han.

Norge får skryt Disse politiske grepene har ikke bare vakt oppsikt i Italia. Kanadiske, japanske og amerikanske journalister har kontaktet barne- og likestillingsdepartementet den siste tiden for å forhøre seg om den norske modellen. I tillegg får vi skryt fra FN.

I FOKUS: Dina (11 mnd) ser ikke ut til å reagere på at hun har både Dagbladet og det italienske TV-teamet på besøk. Hun pludrer og ler på pappas fang som hun pleier. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN
I FOKUS: Dina (11 mnd) ser ikke ut til å reagere på at hun har både Dagbladet og det italienske TV-teamet på besøk. Hun pludrer og ler på pappas fang som hun pleier. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

- De ser mot oss fordi vi er ett av få land som klarer å kombinere høy yrkesdeltakelse med høye fødselstall. Der er vi unike i forhold til andre rike land vi sammenligner oss med, forteller barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV).

- I mange andre land må unge kvinner velge mellom barn og karriere. I Norge får de begge deler, sier han.

- Paradoksalt Han synes det er paradoksalt at Høyre nylig har foreslått å fjerne både den obligatoriske pappapermisjonen (fedrekvoten) og maksprisen i barnehagene.

- Høyre ønsker å fjerne nettopp det som andre land kommer til oss for å lære av. Dersom Høyre får gehør for dette, vil det være som å skru klokken tilbake slik at vi får det sånn som Italia og andre europeiske land har det, mener Lysbakken.

TRANGT OM PLASSEN: Når både kameramann og lydmann skal filme bleieskift, blir det folksomt på det lille badet til familien Wiederstrøm. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN
TRANGT OM PLASSEN: Når både kameramann og lydmann skal filme bleieskift, blir det folksomt på det lille badet til familien Wiederstrøm. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

Stortingsrepresentant for Høyre, Linda Helland, mener Lysbakken utlyser grov mistillit til norske fedre ved å tviholde på fedrekvoten.

- Norske fedre er i verdenseliten når det gjelder engasjement og omsorgsbruk for sine små barn. Alle i Norge, også arbeidsgivere, respekterer at fedre velger å ta ut pappapermisjon. Derfor har vi kommet dit at fedrekvoten ikke lenger er nødvendig, sier Helland.