«Mer mutert omikron» - BA.2:

- Verden ser til oss

Omikronvarianten BA.2 sprer seg hurtig i Norge. Det «mer muterte» omikronviruset kan ha oppstått parallelt med det vi først så i Norge - og er ikke en «undervariant» i samme forstand som vi så med delta, ifølge FHI.

FØLGER MED: Omikron-undergruppen BA.2 har økt voldsomt i blant annet Danmark, sier seksjonsleder for influensa og annen luftsmitte ved FHI, Karoline Bragstad. Nå følger de godt med på varianten, for å finne ut om den er mer smittsom enn omikron ellers. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En undervariant omikron som er mer smittsom enn den opprinnelige, øker kraftig i Norge, skriver Folkehelseinstituttet i sin nyeste ukerapport.

Virusvarianten kalles BA.2. Allerede i rapporten for fjorårets siste uke omtalte FHI den som «en enda mer mutert utgave av omikron».

FHI har siden da fulgt den med haukeblikk. I sin nyeste ukerapport skriver instituttet:

«Fra sju påvisninger den 4. januar til totalt 611 påvisninger 19. januar (hovedsakelig i Oslo) er denne utgaven av omikron i sterk vekst i forhold til den originale omikron, BA.1. Egenskapene til viruset er ikke kjent annet enn at denne er mer smittsom enn BA.1 og øker tilsvarende i Danmark og Sverige og kan se ut til å ta over for BA. 1 allerede».

Men hva i all verden er egentlig BA.2? Er det omikron, eller noe helt annet?

- Vesentlige forskjeller

Alle omikronvarianter stammer fra en genetisk linje ved navn B.1.1.529. Dette er også navnet som opprinnelig ble brukt om omikronvarianten.

Denne linja er igjen delt inn i undergruppene BA.1, BA.2 og BA.3.

BA.1 er den varianten som først ble påvist i Norge - blant annet ved julebordet på Aker Brygge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer