FOLKET HAR TALT: Ifølge en undersøkelse fra BBC sier 49 prosent av befolkningen i 19 land ja til en selvstendig palestinsk stat. Foto:  EPA/ABIR SULTAN/SCANPIX
FOLKET HAR TALT: Ifølge en undersøkelse fra BBC sier 49 prosent av befolkningen i 19 land ja til en selvstendig palestinsk stat. Foto: EPA/ABIR SULTAN/SCANPIXVis mer

Verden sier ja til palestinsk stat

Global undersøkelse blant folket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Palestinerne frir trolig denne uka til FN i New York, der de vil be om å bli anerkjent som en uavhengig stat.

Britiske BBC har gjennomført en verdensomspennende meningsmåling for å lodde stemningen i verdenssamfunnet.

Blant de 19 landene som er spurt, støtter 49 prosent av landene et eget Palestina, mens 21 prosent mener deres regjeringer bør gå i mot. Undersøkelsen er gjort av 20 466 mennesker i 19 land.

Amerikanerne for Palestinerne har varslet at de vil be om fullt medlemskap i FN denne uka. Blant annet USA har varslet at de vil legge ned veto mot kravet.

Men mens amerikanske myndigheter varsler kamp, er det amerikanske folket positive. 56 prosent av de spurte amerikanerne anerkjenner, mens 36 prosent er i mot.

Resolusjonen får minst støtte i India, mens i Egypt er hele 90 prosent for. I andre muslimske land er også ja-delen høy (Tyrkia 60 prosent, Pakistan 52 prosent og Indonesia 51 prosent.)

I Kina støtter 56 prosent forslaget, mens bare ni prosent er i mot. Også i de europeiske landa Frankrike, Tyskland og Storbritannia er støtten over 50 prosent.

Norge klare En gjennomgående faktor i undersøkelsen er at mange er avventende med sine svar og hele 30 prosent havner i kategorien som mener at deres land bør avvente situasjonen.

For Norge så uttalte utenriksminister Jonas Gahr Støre i natt at Norge er rede til å anerkjenne en palestinsk stat.

- På hvilket grunnlag og når, må vi se når vi ser teksten. Jeg tror vi i løpet av disse dagene skal få den oversikten, sa Støre på en pressekonferanse i New York