UT ELLER INN? Britene velger idag om de vil gå ut av EU eller fortsette. Om dette mener mange mye, også utenfor Storbritannia. Foto: Scanpix
UT ELLER INN? Britene velger idag om de vil gå ut av EU eller fortsette. Om dette mener mange mye, også utenfor Storbritannia. Foto: ScanpixVis mer

Verden slåss om Brexit

Det er britene som idag sier ja eller nei til EU. Men hva mener resten av verden om Storbritannias EU-medlemskap?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I EU er ønsker unisont: Alle EU-ledere oppfordrer Storbritannia til å bli værende i unionen. Det samme gjelder det politiske establishmentet i USA, der både president Barack Obama og demokratenes nesten-kandidat, Hillary Clinton, snakker varmt om fortsatt britisk EU-medlemskap. Obama ba i april på det sterkeste Storbritannia om å bli i EU, og han sa at med et nei så ville landet ikke stille fremst i køen for å forhandle nye handelsavtaler med USA. Også han ser ut til å ville straffe et britisk nei idag.

Anti-establishment

Akkurat som Brexit,-kampanjen for å melde Storbritannia ut av EU er en kampanje mot det etablerte politiske establishmentet, er også de ikke-britiske tilhengerne av Brexit, en del av kampen mot establishmentet.

Lengst framme i køen av anti-establishment-politikere er republikanernes nesten-kandidat til presidentvalget i november, Donald Trump. Han sier at han kjenner Storbritannia godt, på grunn av sine mange investeringer der, og anbefaler britisk utmeldelse.

Jeg kjenner Storbritannia godt. Jeg kjenner, du vet, landet veldig godt. Jeg har masse investeringer der. Jeg mener de ville ha det bedre uten det (EU), sa Trump i april.

Imorgen, når resultatet av dagens folkeavstemning er klart, skal Trump etter planen til Skottland, der han skal åpne en ny golf-bane som han har bygget.

Russlands rolle

En annen som utfordrer den politiske orden i Europa, og som er tjent med at britene melder seg ut av EU, er den russiske presidenten Vladimir Putin. Han har unnlatt å si så mye om spørsmålet offentlig, vel vitende om at en åpen støtte til Brexit vil skade kampanjen for å melde Storbritannia ut av EU. Drapet på Putin-motstanderen Aleksandr Litvinenko, og flere andre saker, gjør at Vladimir Putin ikke er noen stemmesanker i Storbritannia.

I hele EU ønsker man imidlertid at Storbritannia skal fortsette som EU-medlem. Men alle understreker de også at det er britenes eget valg. Den tyske forbundskansleren Angela Merkel, vel vitende om at det ennå er anti-tyske følelser i Storbritannia, sier det veldig kort sånn:

-- Vi vil ha et økonomisk sterkt og framgangsrikt Storbritannia i Den europeiske union.

Camerons unntak

Frankrikes president Francois Hollande, Italias statsminister Matteo Renzi, EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker, og presidenten i EUs råd, Donald Tusk, har sagt det samme. Til tross for de relativt ubetydelige unntakene fra EUs regelverk som den britiske statsministeren David Cameron fikk før han la medlemskapsspørsmålet ut til en folkeavstemning, ønskes Storbritannia nå velkommen med åpne armer av EU.

Blant unntakene Cameron fikk var at barnetrygd til barn som ikke lenger bor i Storbritannia skal utbetales etter kostnadsnivået i landet de nå bor i, og et unntak fra forpliktelsene om å innføre euro på et eller annet tidspunkt. Mange EU-ledere så skrått på Cameron da han forhandlet om unntakene, nå ønskes Storbritannia unisont velkommen.

Også verstingen Orban

En av dem som også ønsker Storbritannia velkommen til å bli er EU-establishmentets "versting", den ungarske statsministeren Viktor Orban. Som EUs tydeligste opposisjonelle, både i forholdt til flyktningpolitikken og i forhold til EUs straffepolitikk mot Russland, er også Orban tjent med et sterkt Storbritannia i EU. Storbritannia er et ankerfeste for de landene som ikke vil ha mer integrasjon.

Et sterkt Storbritannia i EU er også ønsket av de landene som vil fortsette sanksjonene mot Russland, i første omgang Polen og de baltiske landene Estland, Latvia og Litauen.

Ikke minst på grunn av sanksjonene er Putin også tilhenger av Brexit. Uten et sterkt Storbritannia i EU vil presset på Merkel og Juncker for å oppheve sanksjonene mot Russland på grunn av Ukraina-politikken bli sterkere. Putin har dessuten en annen agenda. Han oppfatter EU som en rival, og et EU uten Storbritannia er et svakere EU. Det er en annen grunn til at Putins Russland vil ha Storbritannia ut av EU.

VIL UT AV EU: CNNs nyhetsanker Richard Quest reiser rundt i Storbritannia i et samarbeid med Dagbladet før britenes EU-valg. - Vi vil ut, ut, ut. På grunn av innvandringen. Video: CNN Vis mer