Stigende smittetrend:

- Verden sliter

Mange land over hele verden opplever nå en stigende smittetrenden på grunn av mutasjonene. I Norge synker trenden.

EKSPLODERT: På kort tid har både politiske protester, hellige festivaler, og en dobbeltmutasjon ført til at smitten har eksplodert i India. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om saken. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi ser globalt i verden at epidemien er i ferd med å ta seg litt opp igjen, og det er jo effekten av muterte virus som gjør at det nå blir mer smittespredning på nytt. Det sliter man med i mange land i verden, og man sliter med det i hele Europa.

Det sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet. Selv om flere land ser en økende trend av smitte, påpeker Nakstad at Norge går mot strømmen.

- Norge er nå i en situasjon der vi faktisk får tallene nedover, i motsetning til mange andre land hvor tallene går oppover.

- Stor smitterisiko

India er bare et av flere asiatiske land som nå opplever en stigende trend av smitte.

Tidligere denne uka skrev Dagbladet at både politiske protester, hindu-festivaler og en dobbeltmutasjon har ført til at smitten eksploderer i landet.

India gikk også i starten av uka forbi Brasil på smittestatistikken, og er dermed det landet med nest mest smitte i verden, etter USA.

Da Nakstad ble spurt inn til de folkerike bildene fra India denne uka, svarte han dette:

KUMBH MELA: 1000 har blitt registrert smittet på hindu-festivalen Kumbh Mela. Her bader folkemassen i den hellige elva Ganges i delstaten Haridwar i India. Foto: Anushree Fadnavis/ Reuters/ NTB
KUMBH MELA: 1000 har blitt registrert smittet på hindu-festivalen Kumbh Mela. Her bader folkemassen i den hellige elva Ganges i delstaten Haridwar i India. Foto: Anushree Fadnavis/ Reuters/ NTB Vis mer

- Når vi ser sånne bilder så tenker vi at «her er det stor smitterisiko» og «her kan de mest smittsomme virusene fort få fotfeste», sier Nakstad.

Han påpeker også at i et land som India, der befolkningstallet nå er over 1,3 milliarder mennesker, kan det være utfordrende under pandemien når man er så mange samlet med trengsel, slik man også kan se på bildene.

- India har jo hatt en gnaske betydelig smittebølge som har gått over lang tid, fordi få har blitt vaksinert og det er et land med mange mennesker, forteller den assisterende helsedirektøren.

- Mutasjon kan spre seg mye

Dobbeltmutasjonen som nå er oppdaget i India, består av mutasjoner fra L452R-mutasjonen og E484Q-mutasjonen.

Den førstnevnte mutasjonen har fått tildelt navnet California-varianten fordi den har vært størst utbredt i USA. Likevel påpeker Nakstad at det er påvist at varianten først oppsto i India.

- Denne såkalte California-varianten, viruset som er påvist i USA, men også andre steder som i Norge med noen enkelttilfeller, oppsto jo først i India ut fra det man har påvist, og er jo et eksempel på en slik mutasjon som nå kan spre seg mye, sier han.

Tredje og fjerde bølge

Med flere mutasjoner som herjer, ser man nå at mange land opplever en stigende smitte i landet.

Forrige uke satte Brasil en dyster coronarekord. Det ble på torsdagen registrert 4249 dødsfall på en dag, som er det høyeste daglige dødsfallet som er registrert i verden gjennom pandemien.

São Paulo og Rio de Janeiro er noen av de stedene der smitten er høyest i landet. likevel planlegger de en gjenåpning av både skoler, sportsarrangementer og ånpe barer allerede i starten av neste uke.

SLITER: Helsemyndighetene i Brasil sliter med å redde liv i intensivavdelingene rundt i hele landet. Foto: Fabio Teixeira/NurPhoto/NTB
SLITER: Helsemyndighetene i Brasil sliter med å redde liv i intensivavdelingene rundt i hele landet. Foto: Fabio Teixeira/NurPhoto/NTB Vis mer

Også i flere europeiske land ser man nå en stigende trend.

Onsdag ble det rapportert om 10 000 nye smittetilfeller i Spania. Den nå økende smitten i landet omtales som den fjerde smittebølgen i Spania.

I Tyskland ser man en trend der stadig yngre mennesker blir smittet. Det siste døgnet ble det registrert over 31 000 smittetilfeller i landet, og landet er inne i sin tredje smittebølge.

Smittetrykket i Frankrike har også vært bladt verdens høyeste. I dag passerte landet 100 000 døde. De siste to ukene er det registrert 747 smittede og 6,1 døde per 100.000 innbyggere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer