Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verden sørger med Jordan

I dag lander verdens mektigste statsledere i Amman for å delta i begravelsen til kong Hussein av lilleputtlandet Jordan. Gjestelista viser hvilken unik posisjon kongen av det fattige ørkenlandet hadde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er den nye kongen, Abdallah, midtpunkt blant verdens ledere. I morgen må han stå på egne bein.

Sju minutter på 11 i går formiddag stanset hjertet til kong Hussein bin Talal al Hashemi. Nyheten gikk fra munn til munn blant flere tusen jordanere utenfor sykehuset i Amman.

Gråt i gatene

Først kom sjokket, så vantroen. Kvinner, menn og barn brøt sammen i gråt da nyheten de hadde fryktet, ble kjent. Gatene i hovedstaden ble fylt av sørgende mennesker som trosset de voldsomme regnskyllene.

For det regnet, som for å understreke den dype sorgen i ørkenlandet Jordan.
- Vi ville ha gitt vårt liv for ditt, ropte unge menn og holdt portretter opp av kongen. Noen mennesker kollapset i sorg. En kvinne lå gråtende i søla i veikanten. Soldater, som forsøkte å holde den sørgende folkemassen tilbake, gråt også over sin konges død.

Sorgen deles av statsledere verden over. I dag, når kongen begraves omkring klokka 14.00, vil alle verdens mektigste ledere være på plass i det bittelille lutfattige kongedømmet.

Aldri før har det blitt sørget så mye over en leder av så lite.
- Kongen hadde en blendende ørkensjarm kombinert med milde britiske manerer. Hans personlighet bar Jordan fram som et førende land i regionen, sier Terje Rød Larsen, som har kjent kong Hussein i ti år.

Uerfaren arvtaker

Fire timer etter kongens død ble hans eldste sønn Abdallah tatt i ed som regent i en kort seremoni i nasjonalforsamlingen. De folkevalgte hadde surret sine rutede beduinskjerf rundt ansiktene som et tegn på sorg.

Med stødig stemme, med en hånd på Koranen, sverget kong Abdallah troskap til forfatningen og sin fars politiske testamente.
- I Gud den stores navn sverger jeg å beskytte grunnloven og være lojal overfor min nasjon, sa Abdallah da han avla sin kongeed.

Men arabiske kommentatorer sår tvil om den nye kongen på 37 vil makte å føre den store arven videre.

- Jordan vil aldri bli det samme uten kong Hussein. Landet vil reduseres til sin normale størrelse på tross av dets kritiske geostrategiske posisjon, skriver Kuwait-avisa al-Qabas.

Abdallah er sønn av kong Husseins andre kone Muna, og ble innsatt som kronprins i ekspressfart den 25. januar.

Kong Husseins siste politiske gjerning var å sikre sin familiegren arveretten på bekostning av broren Hassan, som til da hadde vært kronprins i 34 år.

Militær karriere

Abdallah er militært utdannet i Storbritannia og USA, og har tjenestegjort i de britiske styrkene i Tyskland. Han har også studert internasjonal politikk i de samme landene. Han er karriereoffiser og ble i mai i fjor utnevnt til generalmajor. Han er sjef for de jordanske spesialstyrkene som har ansvaret for kongehusets sikkerhet og intern stabilitet. Det var Abdallah som ledet styrkene som slo ned de såkalte brødopptøyene i byen Karak i august 1996.

Politisk sett er han et ubeskrevet blad. Han har ikke vist noen interesse for politikk.
- Jeg var til en viss grad overrasket, sier Abdallah selv på spørsmål fra avisa Al-Hayat om utnevnelsen som kronprins.

Palestinsk gift

Abdallah er gift med palestinske Rania og har en sønn og en datter. Hans palestinske ekteskap kan være en styrke overfor 60 prosent av jordanerne som er palestinere. Samtidig har han gjennom sin militære karriere et godt forhold til ryggraden i maktapparatet: hæren. Denne er utelukkene rekruttert fra beduinbefolkningen.

Abdallah lover å fortsette i sin fars fotspor.
- Jeg er en forlengelse av hans majestets visjoner og hans majestets tanker, sier Abdallah til New York Times.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media