- Verden stanset ikke holocaust

Benjamin Netanyahu bryr seg ikke om verdens reaksjoner på at han kuppet partimøtet og nektet Ariel Sharon å godta en palestinsk stat. Les siste nytt fra Midtøsten!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten enstemmig vedtok Likud i natt at «det skal ikke være en palestinsk stat vest for Jordanelva». Vedtaket som ble foreslått av eks-statsminister Benjamin Netanyahu, er et stort politisk nederlag for Likud-leder og statsminister Ariel Sharon som flere ganger har sagt at han støtter en palestinsk stat på Vestbredden og i Gaza når visse krav er oppfylt.

- Et slikt vedtak er farlig for Israel, advarte Sharon.

Han mente at vedtaket bandt ham på hendene i eventuelle fredsforhandlinger, og at det ville øke det internasjonale presset mot Israel.

- Løftet verden en finger for å stanse holocaust? tordnet Netanyahu i kjent stil.

Sharon forsøkte desperat å få avstemminga utsatt, og han forlot salen etter braknederlaget.

Arafat på reisefot

Netanyahu forklarte at han ønsket at palestinerne skulle styre seg selv, men at en egen stat var utelukket. Et Palestina med militære styrker og rett til å skaffe seg ubegrensede mengder våpen, ville være en evig trussel mot jødene. Den tidligere statsministeren tok også til orde for å utvise Yassir Arafat - «motoren bak terroren».

President Arafat raser mot vedtaket som han mener torpederer Oslo-avtalen. Likevel anerkjenner han fortsatt Israels rett til å eksistere.

- Vi håper at vi vil få en palestinsk stat som lever side ved side med Israels jødiske stat, sier Arafat til CNN.

I morgentimene forlot han Ramallah for første gang på et halv år om bord i et jordansk militærhelikopter. 72-åringen besøkte Betlehem, Nablus og flyktningeleiren i Jenin - tre av de hardest rammede områdene etter den seks uker lange militæroffensiven som israelske styrker rettet mot palestinsk milits.

Ingenting å tape

Mer fra Midtøsten

  • Saudi-Arabia kaller sammen Hamas- og Islamsk jihad-aktivister for å stanse selvmordsangrep. Les mer hos Ha'aretz.

Utenriksminister Shimon Peres sier at Arbeiderpartiet ikke vil trekke seg fra koalisjonsregjeringa etter Likud-vedtaket - ikke så lenge den diplomatiske fredsprosessen fortsetter. I Washington sier en Bush-talsmann at de fortsatt støtter opprettelsen av en palestinsk stat. Spania har formannskapet i EU, og utenriksminister Josep Pique fastholder at en palestinsk stat er den eneste løsninga. I Sharm el-Sheikh oppfordret lederne for Syria, Egypt og Saudi-Arabia til fred, og gjentok at de avviser all vold. Den palestinske sjefsforhandleren Saeb Erekat er ikke overrasket over Likud-vedtaket.

- Dette er ikke en krig mot terror, men en krig for å fortsette å bestemme over 3,3 millioner palestinere. Det er veldig farlig, og jeg håper verden vil forstå hvem vi har med å gjøre. Hvor mange palestinere vil våkne i morgen og si: Vi har ingenting å tape? sa Erekat til CNN.

<B>UNDERSØKER SKADENE: Yassir Arafat forlot i dag hovedkvarteret sitt i Ramallah for å besøke Jenin, Nablus og Betlehem.
PARTIETS STERKE MANN: Benjamin Netanyahu tordnet i kjent stil under nattas Likud-møte hvor han spilte statsminister Ariel Sharon utover sidelinja.
<B>NYE DRAP: Palestineren åpnet ild mot israelske grensestyrker i dag tidlig. Her leter en politirobot etter eksplosiver på liket.