- Verden står i gjeld til USA

Gordon Brown med rosende ord om krigen mot terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Hele verden står i gjeld til USA for at landet har tatt ledelsen i krigen mot terror. Dette er meldingen fra Storbritannias statsminister Gordon Brown samme dag som han reiser til USA for sitt første møte med George W. Bush etter utnevnelsen som statsminister.

Brown ønsker å bruke besøket til å styrke de gode båndene landet har etablert til USA og Bush, og kaller forholdet Storbritannias «viktigste bilaterale forhold». Han gjør det klart at begge regjeringene vil fortsette å jobbe med det som etter hans mening er den største utfordringen for verden i dag; terrorisme.

– I dette århundret har det falt i amerikanernes vei å spille hovedrollen. USA har vist ved motet til sitt folk etter 11.september at selv om bygninger kan blir ødelagt, er verdier umulige å ødelegge, uttaler Brown ifølge nyhetsbyrået AP.

Statsministeren nekter også for at forholdet mellom de to landene har blitt kjøligere den siste tida. Han understreker at møtet vil gå bredt ut i forhold til temaer, men det er likevel ventet at Irak-krigen kan bli et av de mest opphetede diskusjonstemaene.

Lørdag kveld skrev avisen The Sunday Times på sine nettsider at Browns utenrikspolitiske rådgiver Simon McDonald tidligere i måneden var i Washington for å lodde stemningen. Han var særlig interessert i hvordan amerikanerne så på en mulig britisk tilbaketrekning fra Irak, ifølge NTB.

Han etterlot seg en følelse av at det mest av alt er et spørsmål om når, og ikke om, britene forlater Irak, sier en av dem McDonald møtte i USA.

– Holdningen er at britene ikke kan utkjempe to kriger, og Afghanistan er mer verdt å kjempe for, sier kilden.

Den britiske forsvarsledelsen legger ikke skjul på at de ønsker å forlate Irak, noe Brown fikk klar beskjed om da han besøkte Irak i juni. Men Brown kommer ikke til å bruke møtet til å annonsere noen tilbaketrekning fra Irak, fastslår han.

<strong><b>ROSER BUSH OG USA:</strong></b> Hele verden skylder USA for landets innsats mot terrorisme, sier Storbritannias statsminister Gordon Brown. Foto: Shaun Curry/AFP/Scanpix
ROSER BUSH OG USA: Hele verden skylder USA for landets innsats mot terrorisme, sier Storbritannias statsminister Gordon Brown. Foto: Shaun Curry/AFP/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer