Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Verden trenger hver eneste dråpe olje Norge råder over

Frp vil lete og ta opp olje i nye områder.

VIL LETE MER: Finansminister Siv Jensen holdt i dag partilederforedrag på Litteraturhuset. I dag vedtok Frps sentralstyre at de ønsker leteaktivitet i blant annet Lofoten og Vesterålen. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
VIL LETE MER: Finansminister Siv Jensen holdt i dag partilederforedrag på Litteraturhuset. I dag vedtok Frps sentralstyre at de ønsker leteaktivitet i blant annet Lofoten og Vesterålen. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp-leder og finansminister Siv Jensen holdt i dag et partilederforedrag på Litteraturhuset. I foredragsserien har de norske partilederne redegjort for Norge i 2040, og blant annet hvordan vi skal håndtere livet etter oljen.

- Vi kommer fortsatt til å ha inntekter fra olje i 2040, sa Frp-leder Siv Jensen.

Uttalelsen kommer like etter Frps sentralstyre i dag vedtok at oljesektoren må sikres nytt leteareal, og at områdene utenfor Lofoten og Vesterålen kan konsekvensutredes og åpnes for petroleumsvirksomhet etter 2017.

- Verden trenger hver dråpe Norsk oljeindustri har blitt hardt rammet av fallende oljepriser den siste tida, og det er en uttrykt bekymring for hvordan Norge skal håndtere krisa. Frp-lederen mener imidlertid det vil være et behov for det «sorte gullet», også om 25 år.

- Energibehovet vil da være enda større enn nå, og fossilt brennstoff vil fortsatt være den rådende energikilden. Verden trenger hver eneste dråpe olje Norge råder over, sier hun.

I samarbeidsavtalen som ble undertegnet av regjeringspartiene Frp og Høyre og samarbeidspartnerne Venstre og KrF i 2013, står det følgende i punkt c. om letepolitikk.

«Ikke åpne for pe­tro­le­ums­virk­som­het, eller kon­se­kvens­ut­re­de iht. pe­tro­le­ums­lo­ven, hav­om­rå­de­ne uten­for Lo­fo­ten, Ves­ter­ålen og Senja i pe­rio­den 2013-2017, og ikke iverk­set­te pe­tro­le­ums­virk­som­het ved Jan Mayen, is­kan­ten, Ska­ger­rak eller på Møre­fel­te­ne. Det etab­le­res en miljø­base/olje­vern­base i Lo­fo­ten og Ves­ter­ålen.»

Siv Jensen var imidlertid klar på at det også bør letes etter olje i disse områdene, når den tid kommer.

- Vi skal fortsette å lete, og teknologien skal avgjøre hva som er miljømessig forsvarlig. Grensene er ikke for langt nord eller for nærme land. Norsk oljenæring er trygg og forsvarlig og vi er fortsatt langt unna punktet «etter oljen», sier hun.

Avhengig av områder
Jensen fikk etter foredraget spørsmål fra Dagbladet hvilken måte dette påvirker punktet i samarbeidsavtalen.

- Samarbeidsavtalen ligger fast, og er i utgangspunktet en avtale for denne stortingsperioden. Vår politikk ligger også fast, vi har lenge ment vi bør åpne for leting også i disse områdene og vi mener det aktualiserer seg i den situasjonen vi er i. Vi vil synliggjøre at dette er noe vi bør jobbe for i neste periode, sier hun.

- Vi vet vi er avhengig av nye leteområder for å finne olje og skape arbeidsplasser i framtida, sier hun.

- Bør Norge ta opp hver eneste dråpe olje som er mulig?

- Det er hvert fall ingen grunn til at vi ikke skal lete etter mer. Jeg har registrert at Støre for eksempel mener vi skal la nye funn hvile, og ikke jobbe hardt for nye funn. Det er jeg helt uenig i. Det er en forutsetning for hele verdens energibehov og framtidig produksjon at Norge gjør sitt, sier Jensen.

- Fiskeri og olje hånd i hånd Jensen pekte på at det kom til å være et større behov for oljen i tida framover. Hun ønsker også at letingen skal gå nordover.

- Flere øyne rettes nå nordover for å lete etter olje. Etter hvert kan olje- og fiskeindustrien gå hånd i hånd, sier Jensen.

Hun var imidlertid også klar på at norsk økonomi må omstilles, og at vi må sikre tilgang til nye energikilder. Jensen fikk tidligere i år kritikk da hun i Aftenposten betvilte menneskeskapte klimaendringer, men var kjapt ute i dagens foredrag med å presisere at vi også trenger alternative energikilder.

- Vi må hente ut større mengder energi og ta hensyn til miljø. Menneskelig aktivitet påvirker selvsagt klima, sier finansminister.

Jensen la i dag ut en video av en ny venn hun har fått på hytta, nemlig en sel.

- Du er ikke redd for selvennen din ved økt leteaktivitet?

- Nei, i grunn ikke. Han er der på tross av den store olje- og gass-aktiviteten vi allerede har, så dette skal nok gå fint.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media