Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Verden trenger Nord-Norge

- Blir nytt tyngdepunkt i norsk økonomi framover, sier Erna Solberg.

VEKST: Statsminister Erna Solberg (H) ble tatt i mot av ordfører  Alf E. Jakobsen  (Ap) da hun kom til Hammerfest i går. Hun fikk høre om en kommune som har gått fra stagnasjon og forfall til vekst og utvikling, ikke minst takket være olje- og gassvirksomheten. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
VEKST: Statsminister Erna Solberg (H) ble tatt i mot av ordfører Alf E. Jakobsen (Ap) da hun kom til Hammerfest i går. Hun fikk høre om en kommune som har gått fra stagnasjon og forfall til vekst og utvikling, ikke minst takket være olje- og gassvirksomheten. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Nord-Norge som mottaker av statlige overføringer og subsidier er historie. Den nordligste landsdelen er i ferd med å bli et nytt økonomisk tyngdepunkt, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

I formiddag talte hun til nordnorsk nærings- og samfunnsliv på konferansen Agenda Nord-Norge.

Motsatt vei Ifølge Solberg har de tre nordligste fylkene økende betydning i norsk økonomi.

- Det er store naturressurser her, og det er stort potensiale for utvikling innen olje- og gassvirksomhet. Så forutsatt at man klarer å forvalte ressursene og finne gode samarbeidsmønstre kommer Nord-Norge til å bli mer og mer et økonomisk tyngdepunkt framover. Finnmark er det allerede.

Mens det Nord-Norge før var mottaker av inntektsstrømmer, vil det være motsatt framover. Mer inntektsstrømmer vil komme herfra, sier Solberg til Dagbladet.

Nord-Norge viktig
I talen viste hun til fire hovedgrunner til at den nordligste landsdelen er så viktig for Norge.

• Verden trenger mer energi
• Verden trenger mineraler
• Verden trenger mer mat
• Verden trenger naturopplevelser og rekreasjon

Olje og gass - USAs geologiske undersøkelse (USGS) som har gått gjennom petroleumspotensialet globalt, anslår at områdene nord for polarsirkelen står for om lag 22 prosent av de globale, uoppdagede petroleumsressursene er i Arktis. 84 prosent av dette er forventet til havs.

Regjeringen vil legge til rette for lønnsom og bærekraftig olje- og gassvirksomhet i et langsiktig perspektiv. Her er Barentshavet og Norskehavet viktige områder. Aktivitet til havs gir lønnsomme, gode arbeidsplasser også på land. Det er nok bare å vise til hva som har skjedd i Hammerfest, sa Solberg.

Letevirksomhet Hun sa at regjeringens viktigste bidrag er å legge til rette for videre letevirksomhet i Barentshavet.
Det arbeides også aktivt for å se på hvordan eksportinfrastrukturen i området bør være, og om det det er fornuftig å etablere en oljeterminal, opplyste Solberg.

Hun understreket at det også skal legges til rette for innfasing av ny fornybar energi i framtidens strømforsyning.

LES OGSÅ: - Å komme til Nord-Norge er som å komme til Bergen

Metaller og mineraler Solberg minnet om at mineralnæringen har lange tradisjoner i Nord-Norge.

- De to store jerngruvene i Finnmark og i Nordland bidrar til at fylkene i dag er blant de viktigste bergverksfylkene i landet. Regjeringen prioriterer derfor å videreføre den geofysiske kartleggingen av mineralforekomstene i forslaget til statsbudsjett.

Kartleggingsprogrammet som skulle avsluttes i 2014, fortsetter dermed i 2015. Dette gjør vi fordi regjeringen vil satse på denne næringen, som vi håper kan være viktig for å ruste Nord-Norge for fremtiden.

Lønnsomme bedrifter Norges geologiske undersøkelse har i kartleggingen av Nord-Norge gjort interessante funn som gir letebedrifter bedre grunnlag for å finne drivverdige forekomster. Stadig bedre informasjon om mineralressurser er noe av det viktigste vi som myndigheter kan bidra med for å stimulere til økt aktivitet i mineralnæringen.

Sjømat til verden Statsministeren viste til at Nord Norge står for omtrent 30 prosent av sjømatnæringens nasjonale verdiskaping.

- Vi har verdens rikeste fiskestammer og verdens mest suksessrike oppdrettsnæring. Fremtiden ser definitivt lys ut for de marine næringene, sa Solberg.

Ifølge de mest positive scenariene i utredningen «Framtid i Nord» som kom i april i år, vil Nord-Norges marine næringer ha en årlig omsetningsverdi på om lag 310 milliarder kroner i 2050.

- Dette er over 50 prosent av den omsetningen som ble skissert for hele Norge i rapporten "Verdiskaping basert på produktive hav 2050" som kom høsten 2012. Det understreker potensialet Nord-Norge har til å være en betydelig landsdel for de marine næringene - også i framtida, sa Solberg.

Hun sa at regjeringen ønsker å legge til rette for en næring som på tross av at den møter sterk internasjonal konkurranse, skal være en viktig sysselsetter og verdiskaper også i fremtiden.

- Verden vil se nordlys Hun mener også de nordligste fylkene har stort potensiale innen reiseliv.

AGENDA: Erna Solberg møter nordnorsk presse etter talen på konferansen Agenda Nord-Norge i formiddag. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
AGENDA: Erna Solberg møter nordnorsk presse etter talen på konferansen Agenda Nord-Norge i formiddag. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Vi har ikke Eiffeltårnet, Frihetsgudinnen eller den kinesiske mur. Men vi har nordlys og arktisk verdi: Lyngsalpene, Senja og verdens minste storby: Tromsø, sa Solberg. Hun fortalte at hun sist sommer hadde tilbragt en del av ferien på Senja, og at naturen hadde gjort stort inntrykk på hele familien.

-  Reiselivsnæringen er en av de viktigste næringene i Nord-Norge og på Svalbard når det gjelder sysselsetting, og er en av de landbaserte næringene i nord med antatt økt verdiskapingspotensial.

Ifølge det ferskeste konjunkturbarometeret for Nord-Norge er den samlede nordnorske reiselivseksporten på over 3,2 milliarder kroner. Det viktigste konkurransefortrinnet til reiselivsnæringen i Nord-Norge er den spektakulære naturen, sa Solberg.

Forskning og utdanning Hun understreket at landsdelen som resten av landet må satse på utdanning, forskning, innovasjon og infrastruktur for å sikre økt produktivitet og positive ringvirkninger.

- Vi kan aldri bli billigst, derfor må vi være smartest, sa Solberg.

OLJE OG GASS: Statsminister Erna  Solberg og Børge Brende lytter til administrerende direktør Ketil Holmgren på anlegget til Polarbase i Hammerfest. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
OLJE OG GASS: Statsminister Erna Solberg og Børge Brende lytter til administrerende direktør Ketil Holmgren på anlegget til Polarbase i Hammerfest. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling