Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Verden trenger USA

EU-landene er gale, mener Tony Blair.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Storbritannias statsminister Tony Blair er svært bekymret for at EU-landene motarbeider USA.

- Den anti-amerikanske følelsen hos mange europeiske politikere er galskap når vi ser på de langsiktige interessene til den verden vi lever i. Verden trenger USA for å takle de store problemene vi står overfor, sier Tony Blair.

- Modige og grundige

Blair kommer med uttalelsene i en artikkel skrevet for the Foreign Policy Centre og er basert på tre taler om utenrikspolitikk som statsministeren har holdt i år, melder BBC.

Blair ber landene med anti-amerikanske følelser om å isteden engasjere seg og bli involvert i globale problemer, som kampen mot terrorisme.

- Virkeligheten er at ingen av disse presserende problemene vi har i dag kan løses uten USA, mener Blair.

Han innrømmer at feil har blitt begått i fortiden i forsøkene på å bekjempe terrorisme. Men nettopp derfor ber han EU-landene om å komme mer på banen.

- Mange land er ikke modige nok, konsekvente nok, grundige nok i kampen for de verdier som vi tror på.

Allianse av harmoni

Blair mener det trengs mye nytenkning inn i politikken for å vinne kampen mot terror. Det er nødvendig med tøffe tiltak mot fattigdom, mikjøødeleggelser og urettferdighet.

- Vi behøver en allianse som tegner en framtid der muslimer, jøder og kristne, arabere og vestlige, rike land og utviklingsland kan skape framgang i fred og harmoni med hverandres, skriver Blair.

BBCs kommentator Jonathan Marcus mener Blairs artikkel er en del av hans politiske testament.

- Dette dokumentet er en bønn om forståelse fra en leder med sterk tro på at det vil vise seg til slutt at han hadde rett, sier Marcus.

STØTTER USA: Statsminister Tony Blair ber EU-landene om å glemme sine anti-amerikanske holdninger og heller delta mer aktivt i kampen mot terro.