Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jamal Khashoggi:

Verden tror ikke på Saudi-Arabia - bortsett fra en mann

Saudi-Arabias forklaring om Jamal Khashoggi død vekker oppsikt.

KJØPER FORKLARINGEN: USAs president Donald Trump. Foto: NTB Scanpix / Reuters
KJØPER FORKLARINGEN: USAs president Donald Trump. Foto: NTB Scanpix / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2. oktober gikk den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi inn på det saudiarabiske konsulatet i den tyrkiske storbyen Istanbul - siden har ingen sett ham.

I natt bekreftet saudiarabiske myndigheter at Khashoggi døde på konsulatet, og hevdet samtidig at bakgrunnen til dødsfallet var et slagsmål.

Det møtes med skepsis i avisa hvor Khashoggi fikk publisert sine regimekritiske kommentarartikler, Washington Post.

- Det jeg hater med Saudi-Arabias uttalelse er at de antyder at det var en ulykke. Jamal døde ikke «under en slåsskamp». Khashoggi ble drept av saudiarabiske menn på konsulatet. Hans liv ble tatt fra ham, sier debattredaktør Karen Attiah i Washington Post på Twitter.

- Hva skjedde med liket? Hvorfor løy de og sa at han forlot konsulatet? Hvilke bevis har de for at det oppsto en slåsskamp? spør Attiah på Twitter.

DREPT: Journalisten Jamal Khashoggi hevdes å ha blitt drept. Disse bildene, som ble først offentliggjort av Tyrkisk TV, skal angivelig vise draptsteamet ankomme det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Tyrkiske myndigheter mener at det var her drapet skjedde. Video: NTB Vis mer

Kritisk

Mens Donald Trump har vært forsiktig i uttalelsene om hva som kan ha skjedd med Khashoggi, har ikke hans partifelle Lindsay Graham holdt tilbake.

Tidligere denne uka gikk senator Graham ut og anklaget Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, for drap på Khashoggi. Han ba også USA om å stanse våpensalg til kongedømmet så lenge bin Salman er ved makten.

Nå stiller han seg kritisk til uttalelsen om at journalisten angivelig skal ha dødd i et slagsmål.

- Å si at jeg er skeptisk til Saudi-Arabias uttalelse om Jamal Khashoggi er en underdrivelse, skriver republikaneren på Twitter.

Graham retter videre kritikk mot Saudi-Arabias valg om å forandre forklaringen. Så seint som forrige søndag uttalte saudiarabiske myndigheter dette:

- Kongedømmet bekrefter sin totale avvisning av enhver trussel og forsøk på å undergrave det, heter det i en uttalelse søndag fra det statlige nyhetsbyrået SPA.

- Det er vanskelig å finne den nye «forklaringen» kredibel, avslutter Graham.

Trump: Uakseptabelt

Fredag kveld uttalte også president Donald Trump seg om Saudi-Arabias nye forklaring. Under et valgkamparrangement i Arizona sa han at kongedømmets bekreftelse er «et godt første steg», ifølge nyhetsbyrået AP.

På direkte spørsmål om han finner forklaringen kredibel, svarte Trump «det gjør jeg». Samtidig omtalte han det som «en fryktelig nyhet» og kalte handlingen «uakseptabel», ifølge NTB.

Trump sa også at de skal jobbe videre med USAs eventuelle respons på saken, og gjentok at han foretrekker å ikke skade amerikanske selskaper og arbeidsplasser ved å stanse våpensalg til kongedømmet.

I et intervju med CBS-programmet «60 Minutes», lovet Trump at de ville komme til bunns i saken, og truet med streng straff.

- Vi vil svare på enhver handling med en enda større handling, responderte saudiarabiske myndigheter.

Det hvite hus og FN

Også Det hvite hus kom med en egen uttalelse om saken, hvor de sier at USA skal fortsette å følge etterforskningen av «denne tragiske hendelsen».

FNs generalsekretær António Guterres er «svært foruroliget» over å ha fått journalisten Jamal Khashoggis dødsfall bekreftet.

I tillegg til å bekrefte Khashoggis dødsfall, melder statlige saudiarabiske medier også at lederen for etteretningstjenesten i landet, Ahmas al-Assiri, kongefamiliens rådgiver, Saud al-Qahthani, og tre andre ansatte i myndighetene skal ha fått sparken.

Samtidig skriver de at 18 saudiarabere har blitt fengslet i forbindelse med etterforskningen, ifølge Washington Post.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!