Verden venter i spenning på møtet. Trump sier han ikke trenger å forberede seg

President Donald Trump sier han vil invitere Nord-Koreas leder Kim Jong-un til USA dersom toppmøtet mellom dem går bra.

ÅPNER FOR KIM-BESØK: President Donald Trump sier han vil invitere Nord-Koreas leder Kim Jong-un til USA hvis toppmøtet mellom dem går bra. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Korea Summit Press Pool / NTB Scanpix
ÅPNER FOR KIM-BESØK: President Donald Trump sier han vil invitere Nord-Koreas leder Kim Jong-un til USA hvis toppmøtet mellom dem går bra. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Korea Summit Press Pool / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den amerikanske presidenten snakket om det planlagte møtet på en pressekonferanse torsdag sammen med Japans statsminister Shinzo Abe.

- Normalisering av forholdene er noe jeg håper vi kan få til når alt er fullført, sa Trump, som lovet å invitere Kim til USA hvis møtet i Singapore neste uke blir vellykket.

- Ja ... Dersom møtet går bra, så tror jeg det kan skje, sa han på spørsmål om Kim Jong-un kan bli invitert til USA.

Presidenten forsikret at alt er klart for toppmøte da han tok imot Abe i Det hvite hus.

- Jeg tror ikke jeg trenger å forberede meg veldig. Det dreier seg om holdning. Det dreier seg om vilje til å få ting gjort. Men jeg mener vi har vært forberedt på dette toppmøtet lenge, sa Trump.

- En, to, tre

Presidenten åpner for å være i Singapore i flere dager for å snakke med den nordkoreanske lederen.

- En, to, tre, avhengig av hva som skjer, sa Trump da han fikk spørsmål om hvor mange dager det kan bli snakk om.

Samtidig gjentok presidenten at han er forberedt på å forlate møtet hvis det ikke går som han håper.

Bare for noen uker siden avlyste Trump det planlagte møtet i et personlig brev til Kim Jong-un. Her skrev han at Kim hadde gitt uttrykk for et «voldsomt sinne» og at det ville være upassende å møte ham.

Men kort tid senere ombestemte Trump seg igjen. Deretter fikk den amerikanske regjeringen besøk av en nordkoreansk general, som hadde med seg et personlig brev fra Kim til Trump.

Brevet var «veldig varmt» og «veldig fint», sa Trump på pressekonferansen sammen med Abe.

BESØK: President Donald Trump (t.h.) snakket om toppmøtet med Kim Jong-un på en pressekonferanse sammen med Japans statsminister Shinzo Abe torsdag. Foto: AP/NTB scanpix
BESØK: President Donald Trump (t.h.) snakket om toppmøtet med Kim Jong-un på en pressekonferanse sammen med Japans statsminister Shinzo Abe torsdag. Foto: AP/NTB scanpix Vis mer

Bortførte japanere

Toppmøtet mellom Trump og Kim var et av de viktigste temaene som Trump og Abe skulle diskutere torsdag. Handel sto også på dagsordenen.

Før han forlot Japan, sa Abe at han håpet å bli enig med Trump om en felles tilnærming til Nord-Korea. Regjeringen i Japan har flere ganger advart USA mot å være for ettergivende overfor det nordkoreanske regimet.

Abe håper Trump vil konfrontere Kim med situasjonen for japanske borgere som ble kidnappet av Nord-Korea på 1970- og 80-tallet. Også Abe er villig til å ha direkte samtaler med Nord-Korea, hvis det kan bidra til å løse kidnappingssaken.

I amerikanske medier har det gått rykter om at den tidligere basket-stjernen Dennis Rodman vil være i Singapore under toppmøtet. Rodman har besøkt Nord-Korea fem ganger og truffet Kim Jong-un.

Men Rodman er ikke invitert til toppmøtet, sa Trump torsdag. Presidenten kunne også avkrefte at han og Kim Jong-un har planer om å spille golf.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer