KOMMER HAN TILBAKE?: Verden venter i spenning på om Vladimir Putin dukker opp på et planlagt møte i fødebyen St. Petersburd i dag. Foto: AP Photo/RIA-Novosti/NTB scanpix, Alexei Druzhinin,
KOMMER HAN TILBAKE?: Verden venter i spenning på om Vladimir Putin dukker opp på et planlagt møte i fødebyen St. Petersburd i dag. Foto: AP Photo/RIA-Novosti/NTB scanpix, Alexei Druzhinin,Vis mer

Verden venter i spenning: Presidentflyet har landet i St. Petersburg, men er Putin om bord?

Sporløst forsvunnet i elleve dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vladimir Putin har vært sporløst forsvunnet i elleve dager, og verdens mektigste manns siste møte med offentligheten var under et møte med den italienske statsministeren Matteo Renzi 5. mars.

Ryktene rundt forsvinningen har versert i alle retninger, alt fra at Putin har fått barn med kjæresten Alina Kabajeva i Sveits, til at han er alvorlig syk eller død.


Eller har Putin rett og slett lekt katt og mus med resten av verden og holdt oss alle for narr. Et møte som skal finne sted i Putins fødeby St. Petersburg i dag kan enten sende Putin-spekulasjonene i taket, eller ende opp med at Russlands president dukker opp igjen.

I dag tidlig landet det russiske flyvåpenets RA-6452, i St. Petersburg, ifølge flysporingstjenesten Flightradar24. Dette flyet brukes ofte av presidenten, men det store spørsmålet er om Putin selv er om bord. Rundt en time etter landingsbekreftelsen kom, meldte det samme nettstedet om et nytt regjeringsfly var på vei fra Moskva til St. Petersburg.

Skjebnesvangert Det har nemlig sjeldent eller aldri vært knyttet så stor spenning til et møte mellom to statsledere som skal diskutere handel, investeringer, kultur- og bistandssamarbeid.

I RUTE?: Data fra Flightradar24 viser at fly nummer RA-64521 fra det russiske flyvåpenet landet i St. Petersburg i dag tidlig. Flyet brukes jevnlig av Putin, men spørsmålet er om hovedpersonen selv er om bord. Foto: NTB scanpix/Flightradar24
I RUTE?: Data fra Flightradar24 viser at fly nummer RA-64521 fra det russiske flyvåpenet landet i St. Petersburg i dag tidlig. Flyet brukes jevnlig av Putin, men spørsmålet er om hovedpersonen selv er om bord. Foto: NTB scanpix/Flightradar24 Vis mer

Planen er nemlig at Putin i dag skal møte Kirgisistans president Almasbek Atambajev, og selv om teoriene har vært mange, har ikke Kreml akkurat vært med på å dempe spekulasjonene. Russiske myndigheter og Putins nærmeste allierte har gitt svært få hint om den ellers svært så tilstedeværende presidentens tilholdssted.

Ifølge BBC har et Instagram-innlegg fra den tsjetsjenske lederen og Putin-vennen Ramzan Kadyrov, ført til at ryktene om et statskupp i Russland har skutt fart.

- Jeg er dedikert til ham som person, uavhengig av om han er i posisjon eller ikke, skriver Kadyrov.

Innlegget fra den tsjetsjenske presidenten og tidligere opprøreren, gjør at stadig flere mener det er sannsynlig at den indre maktkjernen i Kreml har snudd ryggen til Putin.

Ustabilt Uansett om Putin velger å dukke opp i dag eller ikke, er svært vesentlig. Det kan gi svar på om presidenten fortsatt er ved makta, og det kan gi verden mulighet til å få svar fra Russlands politiske elite om hva presidenten har drevet med.

Nyhetsnettstedet Quartz har i dag en gjennomgang der de går gjennom noen av de ulike scenarioene ved utfallet av Putins møte i dag, og skriver at det kan være godt nytt for Russlands økonomi om Puin har blitt tatt fra makta. Nettstedet tror imidlertid ikke på noen demokratisk revolusjon av den grunn.

Ifølge Moscow Times har russiske nyhetsmedier de siste dagene både meldt om at Putin har vært i Moskva og ved feriestedet sitt. Ifølge avisa har ikke Putins talsmann Dimitrij Peskov svart avisas henvendelser.