Verden venter på dødelig kylling-virus

Hongkong (NTB-AFP): Frykten for det dødelige kylling-viruset øker etter at to nye barn i dag ble meldt smittet i Hongkong. Ni mennesker er registrert smittet av den nye influensa-epidemien, og WHO har slått storalarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til nå har den nye asiatiske influensa-epidemien kostet en tre år gammel gutt og en 54 år gammel mann livet i Hongkong.

Tilstanden for de to siste som er meldt smittet, et søskenpar på to og tre år, var onsdag ifølge sykehuskilder stabil. De to var slektninger av en femåring som allerede var smittet, og alt tyder på at dødelige kylling-viruset H5N1 også smitter fra menneske til menneske.

- Det er mulig å overføre viruset både fra fugl til menneske og fra menneske til menneske, sa Hongkongs helsedirektør Margaret Chan onsdag.

WHO-alarm

Verdens helseorganisasjon (WHO) varslet onsdag at den skulle skipe forsendelser med diagnostiserings-utstyr verden rundt i et forsøk på å komme en eventuell epidemi i forkjøpet.

- Dette er noe helt nytt. Alle nasjonale influensa-sentre verden over, 110 sentre i 82 land, vil forhåpentlig motta disse diagnosesettene før jul, opplyste sjefen for WHOSs anti-influensaarbeid, Daniel Lavanchy, i Geneve onsdag.

Ingen vaksine

Diagnosesettene er utarbeidet ved det amerikanske senteret for sykdomskontroll og forebygging i Atlanta, som har arbeidet på høygir siden helse-ekspertene slo alarm. WHO har også startet utviklingen av en vaksine, men medgir at det er i seneste laget.

- Denne globale infeksjonen kan komme til å bli spredt gjennom to eller tre bølger. Det er mulig at vi først vil være skikkelig forberedt til å møte den andre bølgen, sier Lavanchy.

Influensa-spesialistene frykter en eksplosiv spredning av kylling-viruset, som først ble registrert i 1961.

- Denne influensaen er svært smittsom, og spres med fly, jernbane og båter, sier Lavanchy.

Tilløp til panikk

Nyheten om den dødelige epidemien har skapt tilløp til panikk i det overbefolkede Hongkong. Myndighetene har stengt kylling-klekkerier og markeder, og krever bedre renhold.

Hongkongs innbyggerne oppfordres samtidig til å være nøye med hva de spiser, ha god hygiene samt hvile og mosjonere mye for å være godt forberedt om epidemien skulle sette inn.

Hongkong-avisene skriver om husmødre som skyr fersk kylling, og i stedet kjøper importert frossen-kylling.

Forsvarsløs

H5N1 er det første influensaviruset man kjenner til som spres fra fugler til mennesker. De fleste nye influensavirusene oppstår hos griser og overføres derfra til mennesker. Fordi H5N1 er en helt ny type, er det menneskelige immunforsvar totalt forsvarsløst mot det.

Viruset er dødelig også for kyllinger og kyllingegg. Kyllingegg brukes rutinemessig til å fremstille influensavaksine, men siden H5N1 også dreper kyllinger, må vitenskapen finne på andre måter å lage vaksine på.

SJEKKER VIRUS:Veterinærer tar prøver på Hongkongs største kyllingmarked onsdag. Markedet ble stengt for tre dager mandag for å rengjøres. To mennesker er døde av det såkalte kyllingviruset, og onsdag ble ytterligere to registrert smittet.