Verden vil ha Gore

Al Gore hadde vunnet presidentvalget med 75 prosent av stemmene hvis verden utenfor USA fikk bestemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser tall den verdensomspennende undersøkelsen Planet Project har hentet inn fra 250 land verden rundt.

I tillegg viser undersøkelsen at 80 prosent av de spurte mener Gore vil takle utenriksproblemer på en bedre måte enn president-konkurrent Bush.

Tallene er resultatet av de 6000 først innkomne svarene fra personer verden rundt. Svarene viser at Gore er mest populær i Sveits, Danmark, Spania, Østerrike og Costa Rica.

Flere vil stemme etter valgkaos

Svarene Planet Project fikk fra sine deltagere i USA, bekrefter det valget selv har vist: kampen er så jevn at det er vanskelig å utrope en vinner. Men ingenting er så galt at det ikke er godt for noe: av de 19.000 amerikanerne som har deltatt i undersøkelsen, svarer hele 85 prosent at årets jevne valgresultat gjør dem mer lysten til å gi sin stemme ved neste valg. Og det i et land der kun halve befolkningen stemmer ved presidentvalg.

Planet Projects spørsmål viser også at fire av fem amerikanere, og tre av fem utenfor USA, mener media burde forbys å omtale foreløpige valgresultater underveis i opptellingen.

De foreløpige resultatenes påvirkning på velgere som ennå ikke har avlagt sin stemme, har vært brukt som argument for å beholde det gamle systemet med valgmannsstemmer i USA. Motstandere av direkte valg mener resultat fra den folkerike staten California, som offentliggjøres tidlig i valgprosessen, vil kunne påvirke mange velgere før de går til valgurnene.

- Ikke overraskende

Hvis presidentvalget hadde vært holdt utenfor USA, ville Al Gore ha vunnet med et valgskred, konkluderer Planet Project. Blant de 32 landene med størst deltakelse i undersøkelsen, er det bare innbyggerne i Malaysia som foretrekker Bush som president. Gore har mest markert støtte i Sveits og Tyskland, der hele 80 prosent av deltakerne ønsker Gore som amerikansk president. 70 prosent av Planet Projects deltakere i Algerie, Østerrike, Danmark, Frankrike, Irland og Italia ville ha stemt på Gore.

- Gores margin er stor, men ikke overraskende, sier Humphrey Taylor ved Harris Interactive, som analyserer resultatene av Planet Projects undersøkelser.

- Mesteparten av resten av verden støtter nesten alltid demokratenes prtesidentkandidat og synes republikanerne er for konservative, sier Taylor.

Når deltakerne i undersøkelsen blir bedt om å beskrive sin reaksjon på presidentvalget, svarer 55 prosent av personene som bor utenfor USA at situasjonen «får meg til å le». En tredjedel svarte at valget er «veldig forvirrende». Det samme svaret ga 19 prosent av USAs egne velgere.

Nesten 20 prosent av Planet Project-deltakerne verden rundt sier at «det gjør meg glad» at USA har vanskelig for å avgjøre hvem som vant presidentvalget...

<B>SPREK:</B> Al Gore har vist seg lite offentlig siden valget. Her jogger han sammen med kona Tipper.